Askerlerin geri çekilmesi bir Rus oyunu mu? Kremlin, Ukrayna’nın görmediğini söyledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, henüz Rus askerlerinin Ukrayna sınırlarından çekildiğine dair bir işaret bulunmadığını ve sadece Rusya tarafından söylenen sözlerden ibaret olduğunu söyledi.

Batı, 16 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale başlatabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bir işgal durumu yok ama Ukrayna, Kremlin’in bahsettiği sınırlardan Rus birliklerinin çekilmesine dair bir işareti henüz görmüyor.

Bir Rus sineması mı?

Rusya Savunma Bakanlığı, tankları Ukrayna sınırlarından çıkardığı iddia edilen bir video yayınladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Planlanan tatbikatlar tamamlandı ve Batı Askeri Bölgesi’nin (ZVO) tank ordusu birliklerinin askerleri, tankların ve zırhlı paletli araçların demiryolu platformlarına yüklenmesini tamamladı ve yaklaşık 1.000 km mesafedeki konuşlanma noktalarına kombine bir şekilde hareket etmeye başladılar.” denilmişti.

Rusya’nın sözde L/DNR’yi tanıması Minsk anlaşmalarından bilinçli bir geri çekilme anlamına gelecek

Rus tarafı, tankların kalıcı üslere varması üzerine teknik durumlarının kontrol edileceğini ve kış dönemi için müteakip tatbikatlara katılmak için hazırlanacağını da sözlerine ekledi.

Ancak videodan ekipmanın tam yerini, trenlerin hangi yönde hareket ettiğini ve videonun oluşturulduğu zamanı anlamak imkansız. Rus devlet dairelerinin resmi açıklamaları dışında, gazetecilerin henüz Rus birliklerinin Ukrayna sınırlarından çekilmesiyle ilgili bilgileri teyit edecek bağımsız kaynakları bulunmamaktadır.

Ukrayna Vizyonu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir ZelenskiyDürüst olmak gerekirse, bulunduğumuz duruma tepki veriyoruz ve henüz (Rusya’dan askerleri çektiğini) görmedik. Sadece (bu tür ifadeleri) duyuyoruz.

Tehdide gelince, her şeyin dün başlamadığını hatırladığımız için çeşitli tehditler karşısında sakin kaldığımızı defalarca söyledim. Bu uzun yıllardır var. Şimdiye kadar bunlar sadece ifadedir. (Rusya’nın askerlerin geri çekilmesine ilişkin açıklamaları)” dedi.

Cumhurbaşkanı’na göre, bu gerçekleştiğinde sadece ordu ya da istihbarat değil, tüm insanlar gerilimin azalmasına dair işaretleri görebilecekler.

Batı’nın Konumu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın şu ana kadar Rus birliklerinin Ukrayna sınırlarından çekilmesine dair herhangi bir işaret görmediğini ve bunun Moskova’nın gerilimi azaltmak için gerçek bir niyeti olduğunu gösterdiğini söyledi.

Stoltenberg Çarşamba günü ittifakın savunma bakanlarıyla yaptığı görüşmeden önce, “Moskova’dan diplomatik çabalara devam etmeye hazır olduğuna dair sinyaller duyduk, ancak şu ana kadar sahada herhangi bir gerilim azalması görmedik. Görünen o ki Rusya askeri potansiyelini geliştirmeye devam ediyor.” dedi.

İttifak başkanı, “Birlik sayısını artırdıklarını ve daha fazla askerin yolda olduğunu görüyoruz” dedi.

Putin ve Scholz, Kremlin’de gaz, güvenlik ve savaşı görüştü

Rusya devlet başkanı sözcüsü Dmitriy Peskov, Stoltenberg’in bu sözlerine yanıt olarak şunları söyledi: “Muhtemelen sistemde durumu, NATO’daki durumu değerlendirmek için belirli bir handikap var. Bu, elbette, NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmelerine izin vermiyor.” dedi.

Peskov “Dürüst olmak gerekirse, bu Batı histerinin akışının doğası, muhtemelen, doruk noktasının hala çok uzakta olduğunu gösteriyor. Remisyon hemen gelmeyecek, sabırlı olmalıyız,” diyerek “Dün gece Kremlin’de rahat bir şekilde uyuduk” diye ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com