Ukraynalı sporcu savaştan sonra geldiği Türkiye’de ikinci oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’da başlayan savaş nedeniyle birçok insan yurdunu bırakıp ülke dışına çıkmak zorunda kalırken, Ukrayna’da savaştan kaçarak annesiyle Türkiye’ye gelen Deniz Arnaut Türkiye U13 Erkekler Serbest – Greko-Romen Güreş Şampiyonası’nda ikinci oldu.

Türkiye Ukrayna’daki sporcuya sahip çıktı.

24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’da başlayan savaş nedeniyle birçok insan yurdunu bırakıp ülke dışına çıkmak zorunda kaldı. Kiev’de savaş olayları başvermeye başlayınca T.C. Kiev Büyükelçisi Sayın Yağmur Ahmet Güldere’nin girişimiyle bir süre sığınakta kalan eski Ukrayna Gagauzlar Birliği Başkanı Doç.Dr.Tudora Arnaut ve Greko-Romen güreşçisi olan oğlu Deniz mecburen evini terk etmek zorunda kaldı ve Türkiye’ye sığındı.

​Daha önceki yıllarda Türkoloji alanında çalışmalar yapmak; Kırklareli ve Lüleburgaz Türk Ocaklarında Türk Dünyası ile ilgili olarak konferanslar vermek amacıyla defalarca yurdumuza gelen Doç. Dr Tudora Arnaut, Erasmus Projesi kapsamında Ukrayna’ya eğitime giden Türk Öğrencilere de sahip çıkmış ve onlara yakın ilgi göstermişti.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine gelen anne ve oğul, daha önce de tanışıklığı olduğu Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri öğretim üyesi türkolog Doç. Dr. Bülent HÜNERLİ ve Lüleburgaz Hürriyet Ortaokulu müdürü Murat KAYA ile irtibat kurarak genç sporcunun eğitim sorunu Hürriyet Ortaokuluna misafir öğrenci olarak kaydedilerek çözüldü.

Deniz ARNAUT’un Ukrayna, Greko-Romen güreş şampiyonu milli bir güreşçi olduğunun öğrenilmesi üzerine Lüleburgaz’ın değerli güreş hocası Ali Osman KARA ile irtibata geçilerek güreş sporuna devam etmesi sağlandı. Ali Osman Kara’nın yakın ilgisi ile çok kısıtlı bir zamanda Türkiye Güreş Federasyonunun Afyonkarahisar’da düzenlediği Türkiye Güreş Şampiyonasına katılması sağlandı.

12-15 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleşen Türkiye U13 Erkekler Serbest – Greko-Romen Güreş Şampiyonasına katılan Deniz Arnaut (Şu anda geçici oturma iznine sahiptir) Dünya Güreş Birliği (UWW) ile TGF’nin kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen Greko-Romen Güreş şampiyonasında ikincilik elde etti.

12 yaşında bir Gagauz Türkü olan güreşçi Deniz Arnaut böylece hem savaşın içinde olan vatanı Ukrayna’yı, hem Hürriyet Ortaokulunu hem de Lüleburgaz Greko-Romen Güreş Kulübünü Türkiye şampiyonasında başarıya taşıdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com