Rusya’nın sözde L/DNR’yi tanıması Minsk anlaşmalarından bilinçli bir geri çekilme anlamına gelecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, “LPR” ve “DPR”nin Rusya tarafından tanınmasının Minsk anlaşmalarından bilinçli bir geri çekilme anlamına geleceğini ve siyasi ve diplomatik çözüme ciddi bir darbe indireceğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko kendi bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LNR) bağımsızlığının Rusya tarafından tanınması talebi üzerine yaptığı yorumda “Rusya Federasyonu Devlet Duma’sında, L/DPR olarak adlandırılan oluşumların tanınması için Rusya Federasyonu devlet başkanına başvurmaya yönelik bir kararın kabul edilmesiyle ilgili olarak, şunu beyan ederiz: Ukrayna’nın tutumu değişmeden kalır: Rusya’nın sözde L/DPR’yi tanıması Minsk anlaşmalarından bilinçli bir geri çekilme anlamına gelecek.” dedi.

Rusya Devlet Duması, Putin’den Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasını istedi

Böyle bir adımın, Ukrayna ve ortaklarının şu anda aktif olarak teşvik etmeye çalıştığı siyasi-diplomatik çözüme ciddi bir darbe vuracağını da vurgulayan Nikolenko “L/DNR olarak adlandırılan oluşumların tanınmasının herhangi bir hukuki sonucu olmayacaktır. Rusya, Lugansk ve Donetsk bölgelerindeki geçici olarak işgal edilen yerlerdeki Rus işgal yönetimini “bağımsız varlıklar” olarak geçemeyecek ve Donbass’taki silahlı çatışmanın bir tarafı olarak katılımını gizleyemeyecektir. Ancak, Rusya devlet başkanının Rus Devlet Duması’nın kararına verdiği destek, uluslararası hukuk, düzen ve küresel güvenlik için çok daha geniş yıkıcı sonuçlara sahip olacak.” dedi.

Bu nedenle Rusya’nın gerilimi azaltma ve diplomatik diyaloğa geçmek ya da uluslararası toplumdan güçlü bir konsolide yanıt almak şeklinde bir seçeneği olduğunu da sözlerine ekleyerek “Moskova’yı mevcut müzakere formatlarında ilerleme sağlamak için yapıcı bir tavır almaya çağırıyoruz. Aksi takdirde, Minsk anlaşmalarının yok edilmesinden ve silahlı çatışmanın barışçıl çözüm sürecinden Rusya tamamen sorumlu olacaktır.” diye ekledi.

SBU “güçlü” bir hibrit savaştan bahsederek Ukraynalılara panik yapmamaları çağrısında bulundu

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com