Ukrayna’ya legal yolla para nasıl getirilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya legal olarak para getirmenin genel olarak iki yöntemi bulunmaktadır.

Bunlardan ilki ve en kolayı uluslararası para transfer yöntemlerini (UPT, WesternUnion, SWIFT vb.) kullanmak, ikincisi ise Ukrayna’ya giriş sırasında yanınızda getirmek ve gümrükte yanınızdaki paranın miktarında sınır bulunmaksızın ücretsiz bir şekilde bildirmek/deklare etmek olacaktır. Burada yanlış bilinen birkaç noktayı açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Ukrayna’ya girerken getirebileceğiniz para miktarında bir sınır yoktur! Sadece belirli bir miktarın üzerinde ise bildirimde bulunmak zorundasınız. Ancak o deklare etme sınırının altındaki para tutarlarını da deklare ederek yasallaştırabilirsiniz.

Not: Türkiye’den çıkış yaparken yolcu beraberinde nakit çıkarma limitine ya da transfer yöntemleri ile döviz transfer güncel limitlerine güncel gümrük mevzuatından ulaşmanızı tavsiye ederiz. Belirli bir miktardan sonra ülkeden çıkartacağınız parayı Ukrayna gümrüğü yanı sıra Türk gümrüğünde de deklare etmeniz gerekebilir.

Deklare edilecek para miktarında sınır nedir?

Ukrayna hükümeti tarafından Ukrayna’ya girişlerde deklare edilmesi zorunlu tutar 10,000 avro (ya da karşılığı yabancı para birimi) ve üzeri olarak belirlenmiş bulunmaktadır.  Yani siz deklare ettiğiniz takdirde 500,000 avro para tutarını da yanınızda getirebilirsiniz. Ancak sınırda veya gümrük noktasında 10 bin avro üzerinde bir para ile ülkeye girdiğinizi belirtmezseniz ve yakalanırsanız paranıza el koyacaklardır. 10 bin avro altındaki para miktarlarını da (örneğin 100 dolar, 1,000 dolar vb.,) deklare ederek, yani o parayı kayıt altında ülkeye soktuğunuzu belirterek paranızı yasallaştırabilirsiniz. (Türkiye’den çıkarken de güncel nakit para çıkarma deklarasyon limitini öğreniniz.)

Paramı nerede deklare edebilirim?

Ukrayna’ya gelirken sınır noktalarında ve havaalanlarında gümrük noktaları bulunmaktadır. Kara ya da deniz yoluyla gelişlerde pasaport kontrolünün hemen ardından, havayolu ile gelişlerde ise pasaport kontrolü sonrasında kırmızı çizgileri takip ederek gümrük noktasını bulabilirsiniz. Orada size yanınızda bulundurduğunuz döviz türleri, miktarları ve kullanma amacınız sorulacak ve sizden İngilizce ya da Ukraynaca/Rusça bir deklarasyon kağıdı doldurmanızı isteyeceklerdir. Bu kağıdı doldurmanızın ardından para miktarını kontrol edecekler ve o doldurduğunuz kağıdı damgalayarak size vereceklerdir. O kağıdı saklayınız çünkü sonrasında bankaya para yatırırken ya da Ukrayna’dan o parayı tekrar çıkartmanız gerektiğinde ihtiyacınız olacaktır.

Not: Türkiye’den çıkış yaparken de belirli bir miktar üzeri deklare etme zorunluluğu bulunmaktadır. Ülkeden çıkış yapmadan önce güncel gümrük mevzuatından deklarasyon zorunluluk limitini kontrol etmenizi tavsiye ederiz)

Deklare ederken hangi belgeleri istemektedirler?

Pasaportunuz, uçuş kartınız ve paranızın kaynağı şeklinde 3 maddede sıralayabiliriz. 10,000 avro ya da karşılığı para miktarı altındaki deklarasyonlarda genellikle paranın kaynağı sorulmamakla birlikte, 10 bin avro karşılığı üstündeki para tutarlarında paranın kaynağı sorulabilmektedir. Para kaynağını kanıtlayan belge ise Türkiye’deki bankanızdan para çektiğinizi kanıtlayan bir hesap hareketi (ingilizce olmasında fayda var/ya da çeviri-noter onayı yaptırabilir, yüksek meblağlarda ise apostil yaptırabilirsiniz) ya da alış-satış akdi gibi kanıtlayıcı belgeler yeterli olacaktır. Tavsiyemiz yüksek miktarlardaki para taşımalarında getireceğiniz belgeyi her ihtimale karşı Ukraynaca diline noter onaylı çevirisini yaptırmanız ve gerekli birimlerden apostil almanız olacaktır.

Sonuç olarak, turistik amaçla harcayacağınız 10,000 avronun altındaki miktarı deklare etmenize gerek yokken, yatırım amaçlı yahut Ukrayna bankasına yatırmak amaçlı götüreceğiniz 100 doları ya da 500 bin avroyu deklare ederek yanınızda Ukrayna’ya götürebilirsiniz.

Önemli: Süreli oturum izni olan bir yabancı bankaya kasadan günlük 15,000 grivnaya kadar para yatırabilmektedir. Fazlasını koyabilmek için gümrükten alınmış deklarasyon kağıdı ya da uluslararası yöntemlerle hesaba para transferi yapılması gerekmektedir.

Atakan İLDEMİR
Ukrayna Elephant Law Genel Müdürü

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber ve Ukrayna Elephant Law sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.