Ukrayna’da pasaportum kayboldu! Ne yapmalıyım?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eğer ki pasaportunuzu bulamıyorsanız, kaybolduğundan veya çalındığından şüpheleniyorsanız bunun için gerekli bildirimleri yapmaya başlamalısınız. Aksi halde sizin dışınızda kötü niyetli kişiler pasaportunuzu ellerine geçirebilirler ve hiç hesapta olmayan kötü olaylarla karşılaşabilirsiniz.

Pasaportunuzun kaybolduğunu bildirme konusunda zaman geçirmemeli ve bir an önce bildirim yapmalısınız. Kaybettiğiniz pasaport için eğer bildirmede zamanı geçirirseniz ve pasaportunuz kötü bir olayda kullanılırsa bu durumda pasaportun gerçek sahibi olarak size yaptırım uygulanır.

Ukrayna’dan çıkarken pasaportunuz yanınızda değilse çıkışınıza izin vermezler. Bu hem maddi, hem manevi açıdan sizleri zarara sokabilir. Örneğin, eğer dönüş gününüze kısa bir süre kalmışsa ve tüm planlarınızı bu şekilde yapmışsanız kalacağınız yer, uçak biletiniz, döndüğünüzde yapacağınız işler konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Elbette kayıp pasaport telafi edilebilecek bir durumdur. Yalnızca öncesinde tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Öncelikle yurtdışında bulunduğunuz dönemde pasaportunuzu kaybetmemek ve çaldırmamak için dikkatli olmanızda fayda var. Pasaportunuz daima daha güvenli bir yerde tutmalısınız.

Ukrayna’da pasaportumu çaldırdım nasıl bir yol izlemeliyim ?

Ukrayna seyahati esnasında kayıp veya çalınma sebebi ile pasaportunuza ulaşamıyorsanız dikkatli ve hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. İlk işlem olarak en yakın polis merkezine gidin. Konsolosluğa gittiğinizde elinizde bir tutanak olmasını istiyorlar. O yüzden tutanağı önceden almalısınız. Polis karakolunda bir tutanak tutturmanız gerekiyor. Bu tutanak her yerde işinize yarıyor ve pasaportunuz kullanılarak illegal işler yapılırsa elinizde bir dayanak oluyor. Ayrıca ülkenize döndüğünüzde tekrar pasaport çıkartırken de işinizi kolaylaştırıyor.

Tutanağın damgalı “Kopyasıdır” halini edinin. Karakoldan rica edip tutanağın ıslak mühürlü 2–3 kopyasını alın. İleride lazım olacak!

Unutmayınız ki eğer haftasonu ve resmi tatil günü ise tutanak çıkarttırmanız zor olabilir. Siz bildirimi yapın, büyük ihtimalle tutanak için mesai gününde gelmenizi isteyeceklerdir.

Geçici pasaport için Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na başvurun

Tutanaktan sonra yapmanız gereken ülkeden çıkabilmenizi sağlayacak olan geçici bir belge. Karakoldan aldığınız tutanak ile konsolosluğa başvurmanız gerekiyor. Burada size hemen bir geçici pasaport düzenliyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun sizden istediği belgeler:

  • Nüfus cüzdanınızın aslı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Karakol tutanağı (kayıp veya çalınma )

Ukrayna’daki Türk Konsoloslukları

Ukrayna’da Kiev ve Odessa şehirlerinde konsolosluk bulunmaktadır. T.C Kiev Büyükelçiliği ve Odessa Başkonsolosluğu iletişim bilgileri.

Gerek duyarsanız Ankara’da bulunan konsolosluk çağrı merkezini de arayabilirsiniz. + 90 312 292 29 29

Geçiçi pasaport süresi kaç gündür?

Bu pasaport verildiği günden itibaren 20 gün geçerli olup ülkeden çıkış yapabilmenizi sağlıyor.

Ukrayna’ya pasaport ile girdim, kimlikle çıkamaz mıyım?

Ülkeye giriş yaptığınız evrak ile çıkmak zorundasınız. Ayrıca kaybolan pasaportunuz ile ilgili işlemleri yapmadığınız zaman hem yenisini çıkartırken sıkıntı yaşarsınız, hem de pasaportunuz bir olayda kullanılırsa sorumlu olursunuz.

Kayıp pasaporttaki vizeleri kullanabilir miyim?

Üzerinde geçerli vizelerinizin olduğu pasaportunuzu kaybettiniz. Yeni pasaport çıkarttıktan sonra tüm vizeleri yeniden almanız gerekiyor.

Yurtdışına seyahat etmek için kaç farklı pasaport çeşidi vardır?

Pasaport yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor.

1. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport

Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği pasaport türüdür. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor.

2. Hususi (Yeşil) Pasaport

Hususi (Yeşil) Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebilmektedir.

3. Hizmet (Gri) Pasaport

Hizmet (Gri) Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor.

4. Diplomatik (Siyah) Pasaport

Diplomatik (Siyah) Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkündür.

Evren Damyan
Hukukçu – Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Uzmanı

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com