Ukrayna ve Türkiye arasındaki seyahatlerde güncel giriş kuralları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Pandemi başlangıcından itibaren gerek Ukrayna, gerek Türkiye’ye giriş kuralları sık sık değişiklik gösterdiği için bir kafa karışıklığı da oluştu. En güncel kurallar ile sıkça sorulan sorulara cevaplar bu yazıda.

Zaman içerisinde alternatif testlerin ve aşıların ortaya çıkması, ülkelerdeki insidans oranlarındaki değişiklikler ülkelere giriş kurallarını zaman zaman gevşetti, zaman zaman sıkılaştırdı. Peki son tahlilde en güncel kurallar nelerdir?

Unutulmaması gereken bir nokta, her iki ülke arasında seyahat eden kişiler vatandaşı olduğu ülke için farklı bir kurala tabi olabilmektedir. Bu metne uygulanan kurallarda çeşitli muafiyetleri bulunan mülteci statüsünde bulunanlar, diplomatlar veya uluslararası örgüt personelleri, denizciler gibi gruplar dahil edilmemiş olup sadece turistik seyahat yapacaklar için uygulanan kurallar dahil edilmiştir.

Ukrayna’ya turistik giriş kuralları

7 Haziran 2021’de Ukrayna hükümeti, yabancılar ve Ukrayna vatandaşları için ülkeye giriş kurallarını güncelledi. Girişte sunulması zorunlu PCR test sonucu dışında, antijen test ve aşı sertifikasını da kabul etmeye başladı.

Ayrıca 5 Ağustos itibariyle Ukrayna, giriş kurallarını yeniden sıkılaştırdı. Buna göre koronavirüs için test yoluyla ülkeye giren Türk vatandaşlarının VDOMA uygulaması kurması ve 72 saat içerisinde ülke içerisinde test yaptırması gerekecektir. Aksi durumda tecrite girecektir. Bu konu ile ilgili güncel duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

Türklerin Ukrayna’ya giriş kuralları

Artık ülkeye girmek için, yabancılar ve vatansız kişiler, koronavirüs için son 72 saat içerisinde alınmış negatif bir PCR testi sonucunu ya da hızlı antijen testi sonucunu sunabilir.

Aynı zamanda en az 2 doz aşılamasını tamamlamış kişiler 5 Ağustos’ta geçerli olan yeni kurallar değiştirilerek 18 Ağustos’ta Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar gereğince COVID-19’a karşı tek doz veya tam doz aşı sertifikasını İngilizce veya İngilizceye tercüme edilmiş olarak sunduklarında ayrıca test yaptırmasına gerek yoktur. Aşı veya aşıların yapılması üzerinden geçen süre ile alakalı herhangi bir süre kısıtı bulunmamaktadır.

12 yaşından küçük çocuklar ile havaalanı transit bölgesini terk etmeyen yolculardan test sonucu, aşı sertifikası ve sigorta poliçesi talep edilmemektedir.

12 yaşından küçük çocuklar için sigorta istenmekte ancak test istenmemektedir. 12-18 yaş arası çocuklar için ise sigorta ve test istenmekte ancak VDOMA uygulamasından muaftırlar.

Havaalanı transit bölgesini terk etmeyen yolculardan test sonucu, aşı sertifikası ve sigorta poliçesi talep edilmemektedir.

Ukrayna’da kabul edilen aşılar

Ukrayna, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım için onayı bulunan aşıları tanımaktadır. Güncel liste şu şekildedir:

  • Pfizer-BioNTech;
  • AstraZeneca / Oxford;
  • Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen Covishield;
  • Sinovac Biotech tarafından üretilen CoronaVac;
  • Janssen veya Johnson & Johnson;
  • Moderna tarafından üretilen mRNA-1273;
  • Sinopharm tarafından üretilen BBIBP-CorV.

Aşı sertifikasında, kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, cinsiyeti, uyruğu, imzası, pasaport numarası, aşı adı, aşı tarihi, aşı markası ve seri numarası, aşı vuran doktorun imzası ve mührü yer almalıdır.

Covid-19 kapsamlı sigorta poliçesini yaptırmayı unutmayınız!

Ukrayna’ya turist olarak giriş yapmak isteyen ya da geçici oturumu bulunanlar, kalacağı süreyi kapsayacak şekilde ayrıca COVİD-19 kapsamlı sigorta yaptırmak zorundadır. COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortasını Ukrayna’daki sigorta firmaların temsilciğini yapan Türkiye’deki acentelerde yaptırabileceğiniz gibi uzaktan erişimle Ukrayna’da bulunan acenteler yoluyla veya online olarak da yaptırabilirsiniz. Sorulduğu zaman çıktı olarak sunabileceğiniz gibi, PDF olarak telefon ekranından da gösterebilirsiniz. Daha önce sigorta ile ilgili yayınladığımız yazıda detayları bulabilirsiniz. Metin içerisinde nerede sigorta yaptırabileceğiniz de belirtilmiştir.

Ukrayna’ya girişlerde zorunlu COVID-19 sigortası hakkında bilinmesi gerekenler

Ukrayna’ya yapılacak seyahatlerde dikkat edilmesi gerekenler için Kiev Büyükelçiliği tarafından yayınlanan duyuruyu lütfen ayrıca okuyunuz. Özellikle Ukrayna’ya ilk kez seyahat edecek kişilerle, çipli kimlik kartı kullanarak seyahat eden kişilerin burada belirtilen kurallara harfiyen uymaları daha da önem kazanmaktadır. Herhangi bir eksiklik veya şüphe durumunda ülkeye alınmama ihtimalleri artmaktadır.

ÖZETLERSEK EĞER HİÇ AŞI OLMADIYSANIZ NEGATİF TEST SONUCU YAHUT KOVİD GEÇİRDİĞİNİZE DAİR BELGE, KOVİD KAPSAMLI SİGORTA, VDOMA UYGULAMASI; EĞER EN AZ TEK DOZ AŞI OLDUYSANIZ SADECE KOVİD KAPSAMLI SİGORTA GEREKMEKTEDİR.

Kiev Büyükelçiliği’nin Ukrayna’ya seyahatler hakkındaki önemli duyurusu

Ukraynalıların Ukrayna’ya giriş kuralları

Ukraynalılar ile Ukrayna’da kalıcı oturumu bulunanlar son getirilen kurallara göre test veya aşı sertifikası ile covid-19 kapsamlı sigorta sunmadan ülkeye girebileceklerdir. Daha önce test sonucu sunmayanlar için uygulanan 14 günlük karantina şartı Ukrayna yeşil bölgeye geçtikten sonra kaldırılmıştır. Geçici oturumu olanlar, turistlerle aynı kurallara tabidir.

* Son 14 gün içerisinde Hindistan, Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda, Rusya ve Portekiz’den dönmüş ve orada 7 günden fazla kalmış herkes Ukrayna’ya girişlerinde zorunlu olarak test yaptırarak ülkeye girebileceklerdir.

Türkiye’ye turistik giriş kuralları

Türkiye’ye girişlerde Ukrayna ve Türkiye vatandaşları aynı kurallara tabidir.

1 Haziran’dan itibaren Türk makamları, Ukrayna’dan gelen yolcular için negatif PCR test sonucu, antijen test sonucu, aşı kartı, covid-19 geçirdiğine dair belgelerden herhangi birini ülkeye girişlerde geçerli olarak kabul etmektedir.

Negatif PCR test sonucu son 72 saat içerisinde alınmış olması gerekirken, hızlı antijen testi için bu süre 48 saat ile sınırlandırılmıştır.

Türk havalimanlarında üçüncü ülkelere transfer yolu ile seyahat eden yolcular ve 6 yaşından küçük çocuklar için test sonucu, aşı kartı gibi bir belge sunma zorunluluğu yoktur.

DİKKAT: Tüm belgeler varış noktasında tekrar sorulsa bile, asıl gösterilmesi gereken yer uçağa biniş aşamasıdır.

Ukrayna’da PCR veya antijen testi nerede yapılmaktadır?

Ukrayna’da hemen her şehirde bol miktarda bulunan laboratuvarlar ile havaalanlarında bu testleri yaptırabilirsiniz. PCR test sonuçları en erken 5-6 saat içerisinde sonuçlanırken, antijen testleri 15-30 dk arasında sonuçlanmaktadır. PCR test fiyatları yapılan yere, test sonuç süresine göre 800-1500 UAH fiyat seviyesinde iken hızlı antijen testi 500-800 UAH civarlarındadır.

Ukrayna’da test sonucu veren laboratuarların en azından bir kısmının listesine şu haritadan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’ye girişlerde aşı sertifikası

Türkiye’ye uçan yolcular için aşıların son 14 günün öncesinde tamamlanmış olma kuralı bulunmaktadır. Eğer kişi aşı tamamlandıktan hemen sonra Ukrayna’ya gelerek, 14 gün dolmadan Türkiye’ye geri dönecek olursa, kurala göre Ukrayna’ya girebilirken, Türkiye’ye dönüşünde negatif test sonucu sunmak zorundadır.

Türkiye’ye girişte Sağlık Bakanlığı elektronik formu muhakkak doldurulmalıdır

Türkiye sınırını geçmeden 72 saat içinde, Ukraynalılar da dahil olmak üzere yabancılar, Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın elektronik formunu (register.health.gov.tr) doldurarak bir HES kodu edinmeli ve bu formu doldurduktan sonra elektronik veya kağıt çıktısı olarak belgeyi oluşturup, sınırda sunmalıdır. Transit yolcular ve 6 yaşından küçükler bu formdan muaftır. Kontroller sırasında form doldurmayanların tespiti halinde ülkeye alınmama ihtimali bulunmaktadır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Bu bölüme sorular ulaştıkça eklemelerde bulunacağız. Facebook gruplarında sıklıkla karşılaşılan sorular yer alacaktır.

Tek doz aşı oldum, Ukrayna’ya girebilir miyim?

Hayır. En az 2 doz aşının tamamlanmış olması gereklidir. Ukrayna’ya girişlerde aşının tamamlanmış olması yeterliyken, Türkiye’ye dönerken üstünden 14 gün geçmiş olması kuralı vardır. E-nabız sisteminden kontrol edebilirsiniz. Aşı sertifikası ile alakalı bilgileri yukarıda yer alan “Ukrayna’da kabul edilen aşılar” bölümünden kontrol edebilirsiniz.

18 Ağustos itibariyle bu kural güncellendi ve tek doz aşısı olanlar da test yaptırmadan Ukrayna’ya girebilecektir.

Ukrayna’ya varışta test yaptırabilir miyim?

Hayır. Test sonucu ve diğer belgelerin sunumu uçağa biniş aşamasında kontrol edilmektedir. O nedenle uçuş saatini dikkate alarak öncesinde sonucunu almalısınız.

Ukrayna’ya sadece 1 gün için geliyorum. Aynı test sonucu ile geri dönebilir miyim?

Eğer Türkiye’nin istediği son 72 saat şartını karşılıyorsa aynı test sonucunu kullanabilirsiniz. Tersi durum Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılacak kısa süreli seyahatler için de geçerlidir.

Sigorta yaptırmazsam Ukrayna’ya girebilir miyim?

Her ne kadar Borispol, Lviv ve Odessa havalimanlarında varışta sigorta yaptırabilirsiniz denilse bile kendinizi riske atmayınız ve önceden sigortanızı yaptırınız.

Ukraynalılar Türkiye’ye girişlerde sigorta yaptırmalı mı?

Türkiye yabancılardan covid-19 kapsamlı sigorta istememektedir.

Bana evrak filan sormadılar. Boşa mı yaptırdım?

Genelde uçağa biniş aşamasında kontroller yapıldığı için sınır geçiş memurları sormayabilir. Ama sordukları zaman gösterme zorunluluğu kural gereğidir.

6 veya 12 yaşından küçük çocuk için herhangi bir belge sunmalı mıyım?

12 yaşından küçük çocuklar için sigorta istenmekte ancak test istenmemektedir. 12-18 yaş arası çocuklar için ise sigorta ve test istenmekte ancak VDOMA uygulamasından muaftırlar.

Türkiye’ye girişlerde bu yaş sınırı 6’dır. Aynı zamanda 6 yaşından büyük çocuklar için aynen büyüklerde olduğu gibi ülkeye giriş formu da doldurulmalıdır.

Çocuklar için de sigorta yaptırmalı mıyım?

Evet, Ukrayna’ya girişte sigorta için yaş sınırı 5 Ağustos’ta kaldırılmıştır. Bir üst soruda detay ayrıca belirtilmiştir.

Turistik girişlerde VDOMA uygulaması istenmeye başladı. Nasıl yükleyeceğim?

Uygulama 5 Ağustos itibariyle başladı. Bu konuda detaylarla alakalı olarak şu yazıya gözatabilirsiniz.

Sigorta poliçesi ve test sonucunu telefondan gösterebilir miyim?

Evet bu mümkün; ancak sigorta poliçesinin ilk sayfası ile test sonucunun çıktısını almanız işinizi kolaylaştırır. Giriş esnasında VDOMA uygulaması da göstereceğiniz için karışıklık olmasın. Ayrıca kalacak yer rezervasyonunu da çıktı olarak göstermenizde fayda var.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com