Ukrayna’ya girişlerde zorunlu COVID-19 sigortası hakkında bilinmesi gerekenler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Temmuz itibariyle düzenli seferlerin başlaması ile birlikte, Ukrayna’nın ülkeye gelen yabancılar ve turistler için COVID-19 tedavisi ve gözlemini kapsayan seyahat sağlık sigortasını zorunlu tutması daha çok gündeme gelmeye başladı.

Ukrayna'ya girişte Covid-19 sigortası

Türkiye Ukrayna’nın yayınladığı yeşil bölgedeki ülkeler arasında. Bu nedenle Türkiye’den gelerek Ukrayna’yı ziyaret edecek kişiler 14 günlük izolasyon ve gözlem altına girmeyeceklerdir. Her gün yeşil ve kırmızı ülke listesi yenilenmektedir.

Ancak Ukrayna’da süresiz oturumu olmayan yabancılar ile turistler artık COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortası ile ülkeye girmek zorunda olacaklar. Henüz çok yeni bir uygulama olduğu için bazı sorular ve sorunları da beraberinde barındırıyor. O nedenle farklı deneyimlerle karşılaşmak mümkün. Yaşanan örnekler arasında 5 günlük sigortayla girenler, kimisine sigortanın sorulup kimisine sorulmaması gibi durumlar olmuştur. Ancak her durumda, ülkeye girişi garantiye almak için kurallara göre hareket etmek en doğrusudur.

Belirtilene göre sigorta poliçesi, Ukrayna’da kayıtlı bir şirket veya Ukrayna’da bir temsilcilik bürosu veya Ukrayna’daki bir sigorta şirketi ortağı ile sözleşmeli ilişkisi bulunan bir yabancı sigorta şirketi tarafından verilmelidir.

Poliçede COVID-19 tedavisi, gözlem ve Ukrayna’da kalış süresi ile ilgili maliyetleri kapsadığı açıkca belirtilmelidir.

Covid-19 sigortasında aslında bilmeniz gereken en önemli kısmı şu: Ülkeye giriş yaptıktan sonraki ilk 14 gün içerisindeki tedavilerde geçerli değildir. O nedenle eğer uzun süre kalmayacaksanız yüksek sigorta bedelleri ödememeniz tavsiye edilir. Sigorta firmalarının kısa süreli seyahatlerde de geçerli olacak şekilde özel poliçe çıkartmaları da beklenmektedir.

Sigortayı ne zaman yaptırmalısınız?

Uçağa biniş için check-in aşamasında bu sigortayı sunmanız sizden istenebilir; eğer sunamazsanız uçağa binişinize müsaade etmeyebilirler. Son 2 günde buna dair yaşanan örneklerin haberi geldi. Kişi Ukrayna’ya gelse bile pasaport kontrolünde size sigortanızı sorabilirler. Yani bu kapsamdaki sigortayı uçuş başlamadan evvel yaptırmalısınız. Aksi durumda, sigortayı hazırlattırıp uçağa binebilmek için yeterli vakti bulamayabilir ya da bunun için çok koşturmanız gerekebilir.

COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortasını nerede yaptırabilirsiniz?

COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortasını Ukrayna’daki sigorta firmaların temsilciğini yapan Türkiye’deki acentelerde yaptırabileceğiniz gibi uzaktan erişimle Ukrayna’da bulunan acentelere de yaptırabilirsiniz. Bazı internet sitelerinden istediğiniz süreli sigortayı online olarak da satın alabilirsiniz. Ukrayna’daki firmalar adınıza düzenlenen poliçeyi email adresinize PDF dökümanı olarak göndermektedir. Sorulduğunda adınıza düzenlenen poliçeyi göstermeniz yeterlidir. Türkiye’de bulunan sigorta firmaları da talep oluştukça Ukrayna’daki firmalarla anlaşma yaparak bu kapsamdaki sigortayı yapmaya başlayacaklardır. Şu aşamada acenteler Ukrayna’da bulunan sigorta firmaları üzerinden poliçeler kesmektedir.

COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortasının fiyatı nedir?

Henüz çok yeni olduğu için COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortası yaptırmak istediğinizde bir fiyat stabilitesinin olmadığını farkedeceksiniz. Piyasada aynı kapsamdaki sigorta için farklı fiyatlar görebilirsiniz. Her firma/acente kendi fiyat politikasını uygulamakta olup, uygun fiyatlı olanı bulmak için biraz uğraşmanız gerekebilir.

Şu anda piyasada 30 bin euro teminatlı yıllık poliçeyi 20 ila 80 dolar arasında değişen fiyatlarda yaptırabilirsiniz.

Şunu unutmayın: Aksi açıklanana kadar bu sigortayı yaptırmak zorundasınız.

COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortasının süresi ne olmalıdır?

Belirtilene göre sigortanız en az 90 günlük olmalıdır. Daha kısa süreli sigortalar ile sorun yaşama ihtimaliniz bulunmaktadır. Eğer birden fazla kez Ukrayna’ya gidecekseniz daha uzun süreli sigorta yaptırmanız yararınıza olacaktır.

Süreli oturumu olanların ise yıllık yaptırmasında fayda bulunmaktadır.

COVID-19 Sigortası Yaptırabileceğiniz Ukrayna’da Bulunan Firmalar

Aşağıdaki liste Facebook grubumuzda Ukrayna’ya girişte zorunlu olan COVID-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortası işi yapanlardan istediğimiz bilgiler üzerine bize ulaşanlardır. Kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Ukrhaber şu aşamada sadece firmalardan gelen bilgileri ileterek sigorta yaptırmak isteyenleri bilgilendirme aracılığını yerine getirmektedir.

Lviv Touristic® Yatırım Emlak Danışmanlığı Avukatlık Hizmetleri

PZU, VUSO gibi Ukrayna’nın büyük sigorta şirketlerinin acentası olarak, zorunlu Covid 19 poliçesini de sunmaktadır. Poliçe teslimatı 10 dk içinde email ve whatsapp’a yapılmaktadır. 
Serhat Güldemet
www.lvivtouristic.com
Office: +38 032 232 83 03
Whatsapp, Viber: +90 532 416 00 67 / +38 068 494 71 48

Etalon Sigorta Harkov Acentası

Müşteriler acil durumda 0800 500 108 nolu çağrı merkezini arayarak kendilerine en yakın anlaşmalı hastaneye yönlendirilmektedir, eğer bulundukları bölgede (küçük şehirlerde vs) devlet hastanesine tedavi olduktan sonra fatura tutarı müşteriye ödenmektedir.

Poliçelerde teminat olarak grivna yazmak zorundadır $ veya € teminatı bu statüdeki poliçe için yasal değildir. Poliçede mutlaka karekod veya barkod olmak zorundadır. Aşağıdaki telefon veya email ile ulaşabilirsiniz. Poliçeniz PDF olarak da gönderilebilmektedir.

6 aylık COVID-19 kapsamlı sigorta ücretleri ve teminat miktarları:
250 grv – 20.000 grv 
350 grv – 30.000 grv
450 grv – 40.000 grv
550 grv – 55.000 grv

Aziz Kebapcıoğlu
Etalon sigorta Kharkiv Oblastı Bölge Bayii
Neukova 13, Kharkiv
Etalon.ua
Whatsapp / Viber: +380 66 839 82 66 
E-mail: marin.shevchenko@gmail.com

Etalon Sigorta Zaporijya Acentası

Запорізьке обласне товариство турецької культури «Туран»

Zaporojye’de bulunan “Türk Turan” derneği, araç, ev, sağlık ve COVID -19 (3/6/12 ay) tedavisini kapsayan sağlık sigorta hizmetlerini Etalon resmi acentası olarak sunmaktadır.

20,000 UAH teminatlı sigorta fiyatları:
3 Aylık: 250 UAH
6 Aylık: 350 UAH
12 Aylık: 700 UAH

Turan Tosun
Пл. Профспілок, буд.5, офіс 338.
Telefon (Whatsapp): +380 (050) 858 49 90


Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com