Türkiye’den Ukrayna’ya gelenler için giriş kuralları bu gece değişiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da ülkeye giriş kuralları, bu gece yarısından sonra, 5 Ağustos itibari ile sıkılaştırılacak. Özellikle tam aşısı olmayan yabancılar ülkeye girişte telefonlarına VDOMA uygulamasını yüklemek zorunda kalacak ve girdikten sonra 72 saat içinde ya test yaptıracak ya kendi kendine tecrite girecek. 

Ukrayna’ya girişte ne değişmeyecek?

Türkiye’den Ukrayna’ya girişte istenen belgelerde aslında bir değişiklik olmayacak. Turistik amaçlı ülkeye girenler ile geçici oturumu olanlar aşağıda belgeleri sunmaya devam edecek;

– Sigorta poliçesi,
– Üç belgeden biri: girişten en fazla 72 saat önce yapılan negatif PCR testi, hızlı test veya tam aşı sertifikası.

Tam aşı sertifikası için belirlenmiş bir son tarih yoktur. Son aşı 1 gün evvel yapılmış olsa da ülkeye girişte kullanılabilir. Sadece geri dönüşlerde dikkat edilmesi gereken bir husus var: Türkiye, ikinci aşının üzerinden 14 gün geçmesi şartını istemeye devam etmektedir. 

5 Ağustos’tan itibaren Ukrayna’ya girişte neler değişecek?

Tam aşı sertifikası sunanlar için bir değişiklik olmayacak. Kendilerinden başka herhangi bir belge veya uygulama kurması, ek test yaptırması istenmeyecektir.

Test sonucu ile ülkeye girişte bulunanlar öncelikle telefonlarına “Evde Kal” (Вдома) uygulamasını kurmak zorundadır. 

Vdoma uygulaması nasıl kurulacak ve kullanılacak?

Dikkat! Vdoma uygulamasının kurulumunun reddedilmesi veya imkansız olması durumunda, yabancının Ukrayna topraklarına girmesine izin verilmeyecektir. 

Bu sebeple havaalanı varışta sorun yaşamamak ve daha hızlı hareket edebilmek için uygulamanın telefonunuza önceden kurulması ve telefon numaranıza gelen doğrulama kodunun girilmiş olması tavsiye edilmektedir. Uygulama ekranında Türkiye telefon numarası girilebilir görünmektedir. Bazı duyurularda Diya uygulamasının kurulmasından bahsedilmektedir. Diya uygulaması Ukrayna vatandaşları için e-devlet tarzı bir uygulamadır. Yabancılar VDOMA uygulaması kullanacaktır.

Telefon numarası ile onay sonrasında başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Bundan sonrası pasaport kontrol aşamasında devam edecektir. O esnada internetinizin çalışır durumda olması gerekmektedir. Havaalanlarında bulunan wi-fi’den de faydalanabilirsiniz.

Pasaport kontrolünde pasaportunuzla birlikte telefonunuzda bu uygulamayı açarak, ad, soyad ve pasaport numaranızı girerek görevliye onaylaması için göstermeniz istenmektedir. IOS ekran görüntüsü aşağıdadır. İlk ekranda isim ve pasaport numarası girilen bölüm, ikinci ekranda onay aşaması görünmektedir.

İngilizce metinde şu yazmaktadır:

Fill in and present when crossing the border 

When crossing the border, indicate your full name and passport data, aсcording to which you enter the country, and present this screеen together with the passport to the border guard for verification. 

The border guard did a check-up


Metni Türkçeye çevirirsek
;

Sınırı geçerken doldurun ve sınır görevlisine ibraz edin.

Sınırı geçerken, pasaport kontrolünde tam adınızı ve hangi ülkeye giriş yaptığınıza göre pasaport bilgilerini girerek o esnada ekranı sınır görevlisine doğrulamayı yapması için gösterin.

Sınır görevlisi kontrol etti mi?”

Butona tıklama sonrasında bir uyarı çıkmaktadır. Bu uyarıda: “Giriş tarihini sonradan değiştirmek mümkün değildir. Sınır görevlisinin bu ekranı doğruladığından emin misiniz?” diye sormaktadır. Eğer evet derseniz, sınırı geçmiş gibi kabul edileceksiniz O nedenle uygulamayı ilk kurduğunuz aşamada, deneme yaparak yanlışlıkla YES butonuna tıklamayınız. Sadece sınır görevlisi ile mutabık kaldıktan sonra onaylayınız.

Uygulamayı kurmak için telefonunuzun işletim sistemine göre isimlere tıklayabilirsiniz:  IOS , Android

Önemli not: Uygulama tarafımızdan giriş aşamasında test edilmediği gibi, sınır geçişi sırasında ilk uygulama olacaktır. Bu sebeple ne gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini bilmiyoruz. Özellikle ilk gün farklı uygulamalarla karşılaşma ihtimalini akıldan çıkartmamak gerekir.

Eğer tam aşılı değilseniz, ülkeye giriş yaptıktan sonra 72 saat içerisinde test yaptırmalısınız.

Ülkeye giriş yaptıktan sonra 72 saat içerisinde negatif bir test sonucunu (PCR veya ekspres) Ukrayna’da yaptırmak ve VDOMA uygulamasına işletmek gerekmektedir. Eğer test yaptırılmazsa veya test sonucu pozitif çıkarsa kişi 10 gün süreyle kendini tecrit etmek zorundadır. Daha önce telefona kurulan VDOMA uygulamasında tecrit süresi otomatik olarak başlayacaktır.

Vatandaşlığı ne olursa olsun, Rusya veya Hindistan’dan gelen ve son iki hafta içinde 7 günden fazla bu devletlerin topraklarında bulunan tüm aşılanmamış kişiler için, test sonucu sunsalar bile her durumda 14 günlük zorunlu bir kendi kendine tecrit başlar ve erken sonlandırmak mümkün değildir. Kendini tecrit süresi sınırın geçildiği andan itibaren başlar ve hiçbir şekilde sona erdirilemez.

Kim kendi kendine tecrite girmeyecek?

Sigorta poliçesi ve tam aşı olduğunu gösteren bir belgeye sahip yabancılar için kendi kendine tecrit gerekli değildir.

Ukraynalılar ve süresiz oturum sahibi olanlar için Ukrayna’ya girerken uygulama nedir?

Ellerinde tam aşı sertifikası veya Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve bir doz aşı alındığını onaylayan prosedüre uygun olarak düzenlenmiş bir belge bulunan Ukrayna vatandaşları için kendi kendine tecrit uygulaması gerekli değildir.

18 yaşın altındaki Ukrayna vatandaşları ve 4 Ağustos’tan önce yurtdışına çıkan Ukraynalılar da kendilerini tecrit etme ihtiyacından muaf tutuluyor.

Rusya veya Hindistan’dan gelen kişiler dışında, COVID için negatif bir test sonucu (PCR veya hızlı test ile) durumunda kendi kendine izolasyon gerekli değildir veya durdurulur.

ukrhaber.com

Türkiye’ye ikinci çeyrekte en çok turist Ukrayna’dan gitti

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com