Shulyak, Ruslar Ukrayna’da 902 tane kültürel miras eserini yoketti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Elena Shulyak (facebook com)

Rus silahlı saldırganlığının neden olduğu kültürel miras anıtlarının yok edilmesinden kaynaklanan toplam hasar miktarı 19 milyar doları aştı. Bu eserler, Rusya Federasyonu’ndan alınacak tazminat miktarının belirlenmesinde temel oluşturacak olan Devlet Hasarlı ve Tahrip Edilmiş Mülkler Kaydına dahil edilmiştir.

Bölgesel kalkınma ve kentsel planlama komitesi başkanı, Halkın Hizmetkarı partisi başkanı Elena Şulyak‘a göre 19 milyar dolar nihai rakamdan çok uzak, çünkü Rusya Federasyonu’nun silahlı saldırısı sonucu tarihi eserlerin yıkımı ne yazık ki devam ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kültür Bakanlığı’na göre, 24 Şubat 2022’den 25 Ocak 2024’e kadar olan dönemde Rusya Federasyonu 902 kültürel miras alanını tahrip etti veya zarar verdi. Bunlardan 124’ü ulusal öneme sahip, 708’i yerel öneme sahip ve 70’i yeni keşfedilen anıtlar bulunmaktadır. Özellikle 185 mimari anıt, 269 mimarlık ve şehir planlaması, 213 tarihi, 33 mimari ve tarihi eser bulunmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com