CNN: Rusların kullandığı Kuzey Kore füzelerinde ABD ve Avrupa’dan parçalar bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırırken kullandığı Kuzey Kore füzelerinde Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şirketlerin ürettiği yüzlerce parça bulundu. Analistler tarafından incelenen yüzlerce bileşen Amerikalı ve Avrupalı şirketler tarafından üretildi.

İngiliz araştırma kuruluşu Conflict Armament Research’ün (CAR) ulaştığı sonuçlara göre Ocak 2024’teki çarpışmadan sonra Harkov’da bulunan Kuzey Kore balistik füzesinin kalıntılarından 290 bileşen inceledi. Elementlerin yüzde 75’inin Amerikan tescilli şirketler tarafından üretilip satıldığı ortaya çıktı.

CNN makalesinde “Araştırmacılar, füzede bulunan bileşenlerin %16’sının Avrupa’da kayıtlı şirketlerle, %9’unun ise Asya’da kayıtlı şirketlerle bağlantılı olduğunu buldu. Bu bileşenler çoğunlukla füzenin navigasyon sistemine ait ve 26 şirkete kadar izlenebiliyor. Bu şirketlerin genel merkezleri ABD, Çin, Almanya, Japonya, Hollanda, Singapur, İsviçre ve Tayvan’da.” diye belirtildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Analistlerin incelediği bileşenlerin 2021-2023 yılları arasında üretildiği kaydediliyor. Uzmanlar, bu üretim tarihlerine dayanarak roketin “Mart 2023’ten önce monte edilemeyeceğini” söylüyor.

Araştırmacılar, Kuzey Kore’nin “neredeyse yirmi yıldır yürürlükte olan yaptırımları aşabilecek güvenilir bir bileşen satın alma ağı geliştirdiğini” vurguluyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta Kuzey Kore’den gelen füzeleri kullanması

30 Aralık’tan 7 Şubat’a kadar Rus işgal güçleri Ukrayna’ya en az 24 Kuzey Kore yapımı balistik füze ateşledi. Düşman bu silahla ülkenin 7 bölgesine 12 darbe vurdu.

Ukrayna Başsavcısı Andrey Kostin, Rusların bu roket saldırılarıyla en az 14 sivili öldürdüğünü, 70’den fazla Ukraynalının da yaralandığını vurguladı.

Güney Kore’nin BM temsilcisi Hwang Jung Kook, Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılmak üzere füzelerini Ruslara teslim ettikten sonra Ukrayna’yı nükleer yük taşıyabilen füzeler için test sahası olarak kullandığını kaydetmişti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com