Shams Hukuk Bürosu’na, Ukrayna’da yatırım üzerinden süresiz oturum izni alma prosedürünü sorduk (Röportaj)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 100 bin dolar ve üzeri yatırım yapıldığı takdirde süresiz oturuma başvuru hakkı elde edilmekte olduğu bilinir. Ancak bunun yolu ve prosedürleri pek bilinen bir durum değildir. Konuyu, Ukrayna’da şirket kurulumu ve oturum izinleri konusunda uzmanlaşmış Shams Hukuk Bürosu kurucusu Şemsi Maherramov’a sorduk.

Şemsi bey, son zamanlarda sizin de bildiğiniz gibi Ukrayna ve Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte Ukrayna’da iş kurmak ve yatırım yapmak isteyen kişilerin sayısında da bir artış bekleniyor. Dolayısıyla yatırım yoluyla süresiz oturum izni konusu ilgi çekmeye başladı. Bu sebeple bu konuyu genel hatları ile sizinle değerlendirmek istedik.

Öncelikle teşekkür ediyorum. Serbest Ticaret Anlaşması uzun süredir beklenen ve altyapısı hazırlanan bir süreçti, İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin gelişmesi adına hayırlı olmasını temenni ederim.

Kısaca açıklamak gerekirse, Ukrayna ekonomisine en az 100 bin ABD doları tutarında yatırım yapan yabancı kişilerin, göçmenlik izni kapsamında aldığı bir tür oturum şeklidir denebilir. Yatırımın ise, yatırım yapılan tarihteki döviz bazına göre 100 bin ABD dolarına eşdeğer miktarda, dönüştürülebilir bir yabancı para birimi üzerinden yapılması gerekir. Dönüştürülebilir para birimlerinden kasıt, uluslararası işlemlerde ödemeler için yaygın olarak kullanılan para birimleridir. ABD doları, Euro, Pound gibi.

Peki bu süreç nasıl işlemektedir? Böyle bir yatırım yapmak suretiyle süresiz oturum almak istediğimde ne yapmam gerekiyor?

Şöyle anlatayım; atılması gereken ilk adım Ukrayna’da bir tüzel kişilik kaydettirmek yani şirket kurmak olmalıdır. Burada şirketin ‘Limited Şirket’ olması tavsiye edilir. Bu aşamada bu şirket adına kayıtlı grivna ve dolar banka hesabı açılması gerekmektedir. Daha sonra yurtdışından, yatırım yapacak kişi adına açılmış bireysel hesaptan Ukrayna’da açılan bireysel yatırım hesabına oradan da şirkete kayıtlı dolar hesabına 100 bin dolardan az olmamak üzere çevrilebilir dövizin havale edilmesi gerekmektedir.

Dikkat ederseniz yurtdışında açılan bireysel hesaptan dedim; yani aynı işlem yabancı şirket hesabından yapılsa kabul edilmez. Devam edecek olursak havale işleminin ardından, yatırımı teyit eden bir sertifika (belge) alınmalıdır. İlgili bu sertifika ise, banka tarafından verilen ve bir yabancının yatırım hesabının 100 bin ABD dolarından az olmayan bir miktarda yatırım aldığını ve şirketin hesabına aktarıldığını belirten bir belgedir. Ardından bu sertifika temelinde; Ukrayna Devlet Göç İdaresi, Ukrayna ekonomisine yapılan bu yatırım işlemini onaylar, bu da göçmenlik izni ve daimî oturum izni almak için temel oluşturur.

Peki yatırım yapacak kişi bu süreçte Ukrayna’da resmi olarak bulunmalı mıdır?

Evet, bu önemli bir detaydır; Ukrayna bankasında kişisel yatırım hesabı açmak için yabancı yatırımcının, Ukrayna’da yasal olarak bulunması gerekmektedir.

Bildiğimiz kadarıyla süresiz oturum alma prosedürü uzun bir süreç ve bu sürede ülkede yasal olarak bulunmak gerekiyor. Bu süre nasıl değerlendirilmeli? Süresiz oturum izni alan kişilerin ailesi de aynı haktan faydalanıyor mu?

Evet dediğiniz gibi bu uzun süren bir süreç. Ukrayna’da süresiz oturum izni alma prosedürü, 1 yıla kadar sürmektedir. Ayrıca süresiz oturum iznine başvuran bir yabancının, Ukrayna’da başvuru süreci devam ederken ülkede yasal olması gerektiği göz önüne alındığında, ona paralel olarak geçici oturum izni için başvurması da uygun olacaktır. Bu bahsettiğimiz geçici oturumu ise açmış olduğu şirket üzerinden 3 yıllık süre ile alabilir ancak bu oturum izninin, yatırım kapsamında değil çalışma izni temelinde olduğu unutulmamalıdır.

Geçici oturum izni prosedürüne eş zamanlı olarak, süresiz oturum izni almak için belgelerin hazırlanması ve başvuru yapılması sağlanabilir. Yatırım üzerinden alınan oturum izinlerinde evli olan kişilerin 18 yaşından küçük çocukları, eş zamanlı olarak yatırımcı ile birlikte başvuru yapabilir ancak eşleri yatırımcıya ikamet statüsü verildikten sonra kendi daimî ikamet izinlerini almaya hak kazanırlar.

Peki Şemsi Bey, özellikle gruplarda sıkça sorulan bir soruyu size yöneltelim: Ukrayna’da şirket kurulmadan bir ev satın almak kişilere süresiz oturum izni alma imkânı sağlar mı?

Ukrayna’da süresiz oturum izni almak isteyen yabancı vatandaşların, Ukrayna’da 100 bin ABD Dolar tutarında konut satın alarak süresiz oturum izni hakkı elde edebileceklerine yönelik ciddi bir yanlış anlamanın var olduğunu söyleyebilirim.

Burada iki tane nüans söz konusu ve gördüğüm kadarıyla o iki noktayı kaçırıyorlar. Öncelikle; konut alımı, devlet ekonomisini geliştirmeye yönelik olmayan, insanların kendi ihtiyaçları ve yatırımları için (içinde yaşamak veya kiraya vermek) olduğundan, bu tür konutların mülkiyeti, yatırım olarak kabul edilmeyecek ve dolayısıyla süresiz oturum izni hakkı vermeyecektir. Evi alacak kişilere göre bu aynı işlem gibi görünse de devlet açısından şahsen alınması ile az önce bahsettiğim aşamalardan sonra alınması arasında yatırım kabul edilip edilmemesi gibi bir durum söz konusudur.

İkinci olarak ise evin fiyatı konusu; alınmak istenen konutun değeri ister 30 bin dolar, ister 50 bin dolar olsun önemli olan yurtdışındaki bireysel hesaptan Ukrayna’da açılan bireysel yatırım hesabına oradan da şirkete kayıtlı dolar hesabına minimum 100 bin dolar yatırılması ve sonrasında evin bu hesaptan alınmasıdır. Yani satın alınmak istenen evin tutarı önemli değildir. Ancak bu aşamalardan geçerek satın alınan bir ev, süresiz oturum izni almak için sebep oluşturur. Ayrıca satın alınan bu evin resmi olarak sahibi konumunda satın alan şirket olarak kabul edileceği unutulmamalıdır. Şirketin hesabından satın alınan konut, uygun görüldüğü gibi şahsen yaşamak veya başkalarına kiralama maksatlı da kullanılabilmektedir.

Şemsi Bey, burada akıllara şu soru gelmektedir. Yatırım üzerinden başvuru yapıldıktan sonra mevcut şirket tasfiye edilebilir mi? Hesaptaki tüm parayı yatırım maksatlı olarak kullanmak zorunda mı; yoksa kalan bakiyeyi tekrar hesaptan çekebilir mi?

Evet, isteğe bağlı olarak yatırım üzerinden oturum izni alındıktan sonra şirket tasfiye edilebilir. Hesapta olan para yatırım amaçlı kullanılmak zorunda değil hatta mevcut para hesaptan çekilebilir. Bu durumu engelleyen herhangi bir kanun bulunmamaktadır.

Son olarak süresiz oturum izni 10 yıl süreli olarak verilmektedir. Bu süre dolduktan sonra tekrar hesapta para göstermeye gerek var mı? Süresiz oturum iznini uzatma prosedürü nedir?

Öncelikle doğrusunu söylemek gerekirse bu şekilde oturum izni aldıktan sonra yenileme sürecine, yani 10 yılı dolduran kimse henüz olmadı. Ancak şunu söyleyebilirim; Göç İdaresi’nden aldığımız bilgiler ışığında süresiz oturum izni başvuru yapıldıktan sonra onay verildiğine dair bir belge verilmektedir ve yine uzatma süreci bu belge ile yapılabilmektedir. Dolayısıyla hesapta tekrar para göstermeye gerek yoktur.

Vermiş olduğunuz cevaplardan dolayı ve vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Rica ederim. Ben de Shams Hukuk Bürosu ailesi olarak, sorularınız ve muhabbetiniz için teşekkür ederim.

Not : Yatırım üzerinden süresiz oturum başvurusu yapmak isteyen kişilerin, işlemlere başlamadan önce döviz kurunda olacak olan değişikliklerin yatırım sermayesini etkilemesi de dahil olmak üzere birçok detay nokta için danışmanlık hizmeti almasını tavsiye ederiz.

Ukrayna’da yatırım üzerinden süresiz oturum izni konularında danışmanlık hizmetini Kiev’de bulunan Shams Hukuk Bürosu’ndan alabilirsiniz.
Adres: Velyka Vasilkyvska, 17A. Office 7
Tel: +380 99 332 2434 (WhatsApp-Telegram-Viber)

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com