Ukrayna’da deport kaldırmak mümkün müdür?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Öncelikle hakkınızda deport mu, uzaklaştırma kararı mı var yoksa sadece Ukrayna’ya alınmadınız mı bunu netleştirmek gerekir.

Deport ülkeden sınır dışı edilme kararıdır. Ukrayna kanunlarını ihlal etmeniz durumunda ülkeden çıkmanız için verilen karardır. Genelde ülkeden çıkmanız için ek süre verilmektedir. Aşağıda sınır dışı kararını ve çıkmak için verilen 30 günlük ek süreli deport kararı örneğini görebilirsiniz.

Uzaklaştırma ise Ukrayna yasalarını ihlal etmeniz durumunda 3, 5 ya da 10 yıllık süre zarfı için ülkeye girişinizin belirli bir süre için yasaklanmasıdır. Aşağıda 3 yıllık uzaklaştırma sonrasında pasaporta vurulan mühür örneğini görebilirsiniz.

Ülkeye alınmamanız ise; seyahat amacınızı kanıtlayamamanız sonucunda o sefere mahsus ülkeye girişinize izin verilmemesidir. Aşağıda ise pasaporta o günün tarihi ile alınmama kararını yazan bir damga örneğini görebilirsiniz.

Ukrayna’da uzaklaştırma ya da deport aldıysanız bu mutlaka kayıtlara işlenmiştir. Eğer uzaklaştırma sebebinden ötürü tarafınıza resmi evrak verilmişse, o evrağı saklayınız. Bildirilmediyse ve şüpheleniyorsanız Ukrayna’da bir avukata vekalet göndererek uzaklaştırma ya da deport durumunuzu sorgulayabilirsiniz.

Ukrayna’dan deport oldum, nasıl kaldırabilirim?

Kendinize sormanız gereken soru şu, gerçekten haklı mıyım? Eğer haklıysanız, Ukrayna’da bir avukata vekalet vererek öncelikle neden ülkeye alınmadığınızı, uzaklaştırma ya da deport aldığınızı sordurarak kararı veren kuruma ya da temyiz mahkemelerine Ukrayna’daki avukatınız aracılığı ile başvurabilir ve kurum kararı ya da dava sonucunun olumlu gelişmesi halinde hakkınızdaki kararı kaldırabilirsiniz.

Örneğin: Ukrayna’da 90 günden fazla kaldınız ve havaalanından çıkarken size cezanızı ödemeniz gerektiğini söylediler ve tutanak verdiler. O tutanakta belirtilen yasalara göre:

“Ukrayna’da fazla kaldıysanız 15 gün içerisinde cezayı ödemeniz ve ödendiğine dair banka makbuzunu çıkış yaptığınız gümrüğe iletmeniz gerekiyor. 15 gün içerisinde ödemezseniz 2 katını ödemeniz gerekmekte. Ancak bu durumda ülkeye kabul edilmeniz sınır güvenliği çalışanlarının inisiyatifinde olacaktır.”

Misal cezanızı yatırmadınız, o zaman yasalar nezdinde hatalısınız. Cezanızı yatırdınız ama makbuzu çıkış yaptığınız gümrüğe iletmediniz. Yine hatalısınız çünkü sizden ödediğinize dair makbuzun çıkış yaptığınız gümrüğe bizzat ya da kargo yoluyla teslimi istenmektedir. Bir sonraki Ukrayna’ya gelişinizde muhtemelen 3 yıllık uzaklaştırma alacaksınız ve geldiğiniz ülkeye geri gönderileceksiniz.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi eğer kusurluysanız itiraz etmek büyük olasılıkla sonucu değiştirmeyecektir.

“Ukrayna’da 90 günden fazla kaldım ne yapmalıyım?” 

Ancak 15 gün içerisinde cezanızı ödediniz ve makbuzu vaktinde çıkış yaptığınız sınır güvenliğine teslim ettiniz. Yine de 3 yıllık uzaklaştırma aldınız. Bu durumda itiraz etmek bir anlam kazanmaktadır. Ancak size verilen tutanak ve ödediğiniz makbuzun fotokopilerini itiraz aşamasında sunmanız gerekmektedir! Yukarıda belirtildiği gibi bir avukattan profesyonel yardım almak durumundasınız.

Ukrayna’da Türk vatandaşlarının en çok uzaklaştırma cezası aldığı durumlar ise şunlardır: Ukrayna’da 90 günden fazla kalmak ve para cezasını gereken zaman içerisinde ödememek ya da çıkış yapılan sınır kapısına iletmemek, çalışma izni almadan bir işte çalışmak, yasadışı şekilde Avrupa ülkelerine geçmeye çalışmak, Kırım’a Rusya üzerinden geçmek ve Ukrayna’da suç işlemek.

Özetlemek gerekirse, hakkınızda uzaklaştırma kararı varsa size verilen belgeleri kaybetmeden en kısa sürede itiraz etmenizi tavsiye ediyoruz. İtiraz sürecine başlamadan hakkınızdaki uzaklaştırma durumunun nedenini sorgulamak ve bu karara itiraz etmek için Ukrayna’daki konusunda uzman avukatlara vekalet vererek sürece başlayabilirsiniz. Uzaklaştırma veren kuruma yazılan dilekçeler ve başvurular ile başlayan süreç olumsuz devam etmesi durumunda deport kararını bozmak için mahkemeye itiraz şeklinde devam edecektir.

Atakan İLDEMİR
Ukrayna Elephant Law Genel Müdürü

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber ve Ukrayna Elephant Law sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.