UNESCO, Ukrayna’da 290 kültürel varlığın zarar gördüğünü doğruladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: МКІП

UNESCO, Ukrayna’daki çeşitli kültürel varlıklara verilen 290 hasarı doğruladı.

Ukrayna’daki UNESCO Bürosu başkanı Chiara Bardesky tarafından “Ukrayna kültürel mirası” forumu sırasında “Bildiğiniz gibi UNESCO’nun hasarları takip eden bir platformu var. Ülke çapında çeşitli nesnelerde 290 hasar olduğunu doğrulamayı başardık, ancak bu kapsamlı bir liste değil; daha birçok vaka henüz belgelenmedi” dedi.

Bardesky, kültüre erişimin herkese ait bir hak olduğunu ve bunu gelecek nesillere aktarma zorunluluğu yüklediğini, çünkü kültürel varlıkların yok olabileceğini vurguladı. Bu bağlamda UNESCO Bürosu başkanı kültürün de savaşın bir kurbanı olduğunu vurguladı.

Kültür ve Enformasyon Politikası Bakan Vekili Rostislav Karandeev ise düzenlenen basın toplantısında ” UNESCO, kültürel mirasa karşı işlenen suçların belgelenmesine yönelik yöntemler sağlamanın yanı sıra, bölgedeki hasarları tespit edip kaydeden uzman gruplara kaynak sağladı. Mirasın korunmasından ve yıkımın kayıt altına alınmasından sorumlu Ukrayna ulusal kuruluşlarının da bunları kullanabilmesi için bu yöntemleri kültürel alanımızın her yerine yayma görevi hâlâ mevcuttur. Bu önemlidir, çünkü bunlar gelecekte Avrupa ve uluslararası mevzuata uygun olarak Rusya’ya karşı, başta Kültürel Mirasların Korunmasına İlişkin Lahey Sözleşmesi olmak üzere temel uluslararası hakların ihlali nedeniyle dava açmamıza olanak sağlayacak modern yöntemlerdir.” diye vurguladı.

Ayrıca, “uydu görüntülerinin yerden fotoğraf sabitlemeyi desteklemek için kullanılabilmesi sayesinde” suçların coğrafi mekansal tespit sisteminin oluşturulması ve uygulanmasında Ukrayna’ya yardım eden ortaklara da şükranlarını ifade etti.

Kiev’de “#ДийЗадляСпадщины” sloganıyla “Ukrayna kültürel mirası” forumu başlatıldı; burada sivil toplum örgütleriUkrayna’nın kültürel mirasını koruma ve koruma yollarını değerlendirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com