Ukrayna’da D tipi vizesi nasıl ve nereden alınır?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bir Türk vatandaşı Ukrayna’da kimlikle veya pasaportla girişlerinde 180 gün içerisinde 90 gün kalış hakkına sahiptir. 90 günden fazla kalmak istemesi durumunda ise kalış amacına göre uzun süreli vizelere başvurması gerekmektedir.

Bu yazıda Ukrayna’da uzun süreli oturum almak için Ukrayna’nın yurtdışı temsilciliklerinden alınan D tipi vize ile ilgili detaylı bir bilgilendirme yapılacaktır. Kurallar ve istenen belgeler yazının yayınlandığı gün itibariyle güncel olup, zaman içinde uygulamalar ve belgeler konusunda değişiklikler olabilir.

D Tipi vize nedir? Hangi çeşitleri vardır?

Ukrayna’da 180 gün içerisinde 90 günden fazla kalabilmek için geçerli bir sebebiniz olmalı ve bunun için ülkeye Ukrayna D tipi vize ile girilerek oturum işlemlerinin yapılması gerekmektedir. D tipi vize 90 günlük düzenlenmektedir ve 16 çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan iş, evlilik ve öğrencilerle ilgili olanları::

D-04 Çalışma vizesi (Ukrayna Sermayeli bir firma veya organizasyon)
D-12 Ukrayna’da kayıtlı tüzel kişiliğin kurucusu ve katılımcısı veya çıkar sahibi
D-13 Öğrenci vizesi
D-14 ve D-15 Aile birleşimi vizesi

D tipi çalışma-evlilik-öğrenci vizeleri için hangi evraklar gereklidir?

D tipi vize alırken tüm vize çeşitleri için genel belgeler değişmemektedir. Ancak alacağınız vize çeşidine göre birkaç ek belge gerekecektir.

Genel Belgeler Şu Şekildedir:

  • En az iki sayfası boş, son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş, seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerlilik süresi olan(vize 3 aylık verildiği için 6 ay olarak düşünebilirsiniz) pasaport aslı,
  • Pasaportun ilk sayfasının fotokopisi,
  • Çıktı alınmış ve doldurulmuş vize başvuru formu, http://visa.mfa.gov.ua adresinden temin edebilirsiniz
  • Başvuru sahibinin 1 adet 35mmX45mm fotoğraf (arka fon beyaz olmalı ve son 6 ayda çekilmiş olmalı)
  • En az 90 günlük 30.000€ kapsamlı seyahat sağlık sigortası (Diplomatik ve hususi pasaport sahipleri bu koşuldan muaftır)
  • Seyahat süresince masraflarınızı karşılayacağınıza dair maddi durumun yeterlilik kanıtı, son iki aylık hesap dökümü (Asgari tutar 1000 USD veya eş değerde başka bir para birimi)
  • Büyükelçilik ya da konsolosluk hesabına yatırılmış Vize harç bedelinin orijinal dekontu. Dekonttan 2 kopya olmalı (Dekonta kişinin adı ve soyadı yazmak zorunda).
  • Başvuracağınız vize türüne göre diğer ek belgeler (konsolosluk ya da yetkili acenteler ile iletişime geçebilirsiniz)

Ukrayna D-04 Çalışma vizesi için gereken belgeler

  • Genel Belgeler
  • Ukrayna Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlenmiş çalışma izni aslı ve noter onaylı fotokopisi

Ukrayna D-13 Öğrenci vizesi için gereken belgeler

  • Yukarıda D vizesi için sizlerle paylaştığımız ‘genel belgeler’
  • İlgili Ukrayna üniversitesi tarafından verilen davet mektubunun aslı ve fotokopisi.
  • Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa: Ebeveynlerden noter tasdikli muvafakatname. Başvuru formuna velinin imzası gerekmektedir.

Ukrayna D-14 ve D-15 Aile birleşimi vizeleri için gereken belgeler

D-14 Aile Birleşimi / Ukrayna uyruklu eş üzerinden alınan vize
  • Yukarıda D vizesi için sizlerle paylaştığımız Genel Belgeler
  • Evlilik cüzdanı – aslı ve fotokopisi. Evlilik Ukrayna dışında kayıtlı ise evlilik cüzdanı Ukrayna usulüne uygun olarak onaylanmış apostilli ve Ukraynaca tercüme edilmiş olmalıdır. Tercümeyi Ukrayna’da yapacaksanız Ukrayna Evlilik cüzdanı tercümesi
  • Eşinin Ukrayna pasaport ve kimlik kartı fotokopisi
D-15 Aile Birleşimi / Ukrayna’da yaşayan yabancı uyruklu eş üzerinden alınan vize
  • Yukarıda D vizesi için sizlerle paylaştığımız Genel Belgeler
  • Başvuranın Ukrayna’da ikamet eden yabancı / vatansız bir kişinin geçici oturma izni ve kopyaları üzerine bir aile üyesi olduğunu kanıtlayan belgelerin asılları ve fotokopisi (belgelerin asılları incelemeden sonra başvuru sahibine iade edilir); Ukrayna kanunlarına uygun olarak onaylanmış apostilli ve Ukraynaca tercüme edilmiş olmalıdır.
  • Ukrayna’da ikamet eden yabancı / vatansız kişiye verilen geçici oturma izninin kopyası;
  • Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa: Ebeveynlerden noter tasdikli muvafakatname. Başvuru formuna velinin imzası gerekmektedir.

D TİPİ VİZEYİ NEREDEN ALABİLİRİM?

Ukrayna D tipi vizelerini Ukrayna dışındaki Ukrayna dış temsilciliklerinden yani Ukrayna Büyükelçilik veya Ukrayna Konsolosluklarından ya da Büyükelçilik ya da konsolosluklar tarafından yetkilendirilmiş yetkili vize veren acentelerinden alabilirsiniz. (Türkiye’de 2019 Eylül ayı itibari ile İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara’da şubesi bulunan VFS global şirketi tek yetkili acentedir.) D tipi vizenizi Türkiye’deki Ukrayna Dış Temsilciliklerinin yanı sıra oturum izniniz olmasa dahi Türkiye dışındaki yabancı ülkelerde bulunan Ukrayna Büyükelçilik ya da Konsolosluklarından da almak mümkündür. Mesela Belarus ya da Gürcistan gibi diğer ülkelerden D tipi vizenizi alabilirsiniz.

Moldova’dan Belarus’tan ya da diğer ülkelerden Ukrayna Vizesi almak

Vize belgelerinizin tam olması ve diğer ülkelerdeki Ukrayna Büyükelçilik ya da Konsolosluklarından online başvuru formunu doldururken randevu almanız durumunda

Türkiye dışında Ukrayna Dış Temsilciliğinin bulunduğu herhangi bir ülkeden de D tipi vize almanız mümkündür.

Türkiye’den D vizesi Almak

Türkiye’de Ukrayna D tipi vize almak isterseniz Antalya dışındaki şehirlerde Vfs Global yetkili acentesi aracılığı ile D tipi vize almanız zorunlu tutulmuştur. Geçtiğimiz senelerde direk Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuru yapabiliyorken şimdi Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde VFS Global şirketine başvuru yapılması zorunludur. Antalya şehrinde ise VFS Global şirketinin yanı sıra Antalya Konsolosluğu’ndan da direk başvuru yapabilirsiniz.

UKRAYNA D TİPİ VİZE ÜCRETİ NE KADAR? KAÇ GÜNDE ALABİLİRİM?

Direk Başvurularda (Türkiye’de Antalya Konsolosluğu ve diğer ülkelerden direk başvurularda)

Ukrayna D tipi vize ücreti Ukrayna Dış Temsilcilikleri vasıtası ile başvurulması halinde yavaş vize 85$ ve hızlı vize 170$ şeklinde düzenlenmektedir. Yavaş vize hizmeti maksimum 10 gün sürede veriliyor olsa da her büyükelçilik farklı sürede vermektedir. Genellikle direk Büyükelçilik ve Konsolosluklara başvurduğunuz takdirde 3-5 iş gününde verilmektedir. Hızlı vize ise maksimum 5 iş gününde düzenlense de çoğu direk başvurularda rica edildiği takdirde öğleye kadar başvurularda 1 iş gününde verilebilmektedir.
Not: Antalya Konsolosluğu hizmet bölgesi Adana, Antalya, Burdur, Karaman, Mersin, Muğla.

Vfs Global Başvuruları

Vfs global şirketinde ise yavaş vize 85$ Ukrayna Vize Ücreti yanı sıra 22$ hizmet ücreti almakta ve yavaş vizeyi 10 iş gününde hazır etmektedir. Hızlı vize için de 170$ d vizesi ücretinin yanı sıra yine 22$ işlem ücreti almaktadır ve 5 iş gününde hazır etmektedir.

Not: İkamet ettiğiniz şehre bağlı VFS Global acentesine başvurmanız gerekmektedir.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği’nin Yetki Alanı Kapsamındaki Şehirler

Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Aydın, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak

Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı Kapsamındaki Şehirler

Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Sakarya, Tekirdağ, Yalova
Ukrayna Antalya Başkonsolosluğu Yetki Alanı Kapsamındaki Şehirler
Adana, Antalya, Burdur, Karaman, Mersin, Muğla

Mağdur olmamanız için duyuru: Ayrıca VFS Global şirketinin bazı şubeleri eskiden Ukrayna Büyükelçilik ve Ukrayna Konsolosluklarının kabul ettiği Ukrayna’da yapılan 30.000€ teminatlı seyahat sigortalarını kabul etmemekte ve her ne kadar mail yolu ile iletişime geçen vatandaşlarımız olsa da ekstradan kendi anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden sigorta yapmanızı talep edebilirler. Bunun da ücreti yaklaşık 50€ civarında olmaktadır.

Atakan İLDEMİR
Elephant Law Genel Müdürü

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber ve Ukrayna Elephant Law sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.