Hürrem Sultan’ın Ukraynalı yazarı, 6 güçlü Osmanlı kadınını bir kitapta topladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalı yazar Oleksandra Şutko, Osmanlı tarihinde önemli yeri olan kadın sultanlar üzerine 6 kitap yazdı.

Şutko, son olarak 2017’de Türkçe’ye de çevrilen Hürrem Sultan’ın ardından ‘Kadın Saltanat: İktidar ve Sevgi’ kitabını kaleme aldı.

Ukraynalı yazar kitabında Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Nurbanu Sultan, Safiye Sultan, Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan gibi Osmanlı’nın 6 ‘güçlü’ kadınını anlatıyor.

Şutko ile yeni eserinin tanıtımını yaptığı Ukrayna’daki Lviv kitap fuarında Osmanlı kadınları ve kitapları üzerine konuştuk.

“Hürrem Sultan kurnazdı, kalkık burun”
Ona göre Hürrem Sultan Osmanlı’da en güçlü kadın karakterdi: “Hürrem Sultan narin ve zeki bir kadındı. Belki de kurnaz bir kadındı. Biliyor musunuz, Türkçe kurnaz kelimesi küçük ve kalkık burunlu anlamına gelen Rusça kurnoz kelimesine benzer. Kurnaz kalkık burun”

Bakınız: Kiev’de Hürrem Sultan’ın Anlatıldığı Panel Yoğun İlgi Gördü

Şutko son kitabında Osmanlının güçlü kadınlarını ele aldığını söylüyor: ‘Kadın Saltanat: İktidar ve Sevgi’ kitabımda Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Nurbanu Sultan, Safiye Sultan, Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan’ı anlatıyorum. 16. 17. yüzyılda Osmanlı yönetiminde etkin olan bu sultanların aşk ve diplomasi mektupları var kitapta. Onların hayatlarını analiz etmeye çalıştım. Türkiye, Polonya ve Venedik arşivlerini kullandım.”

Yazarken Türkiye, Fransa, İngiltere, Polonya ve İtalya arşivlerini kullanan Şutko’nun yeni planı ise Osmanlı haremi ve aşk üzerine bir kitap kaleme almak.

Ukraynalı yazar Şutko’nun ‘Kadın Saltanat: İktidar ve Sevgi’ anlamına gelen son kitabı henüz Türkçe’ye çevrilmedi.

Kaynak: Euronews Türkçe

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com