Ukrayna’ya alınmadım, pasaportuma kırmızı bir damga vurdular, deport mu oldum?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya turist olarak geldiniz ancak seyahat amacınızı pasaport görevlisine ispatlayamadığınız durumlarda Ukrayna’dan geri gönderilebilirsiniz.

Havaalanında ibraz etmeniz gereken belgeler: Dönüş uçak bileti, otel rezervasyonu, seyahatiniz sırasında masraflarınızı karşılayacağınız miktarda para veya bir Ukrayna vatandaşını ziyaret edecekseniz davet mektubunun aslı. Bu belgelerden bir ya da birkaçı eksik ise seyahat amacınızı kanıtlamanız için sizinle ekstra birkaç dakika görüşmek üzere havaalanında bekletebilirler ve bir odaya alıp size seyahatiniz ile ilgili sorular sorabilirler. Bu konuda daha önce yazmış olduğumuz yazıyı okumanızı tavsiye ederiz: Ukrayna’ya seyahat ederken gerekli belgeler

Pasaport kontrolü sırasında, sizden pasaport sırasından ayrılmanız ve oturarak beklemeniz istenebilir. Endişelenmeyiniz, size ülkeye geliş amacınızı kanıtlamanız için birkaç soru sormak isteyeceklerdir. Taşkınlık çıkarmayın ve panik yapmayınız!

Ukrayna sınırında sorgu odası

Pasaport kontrol sırasında kendinizi yeteri kadar ifade edemediniz ya da pasaport kontrol memurunu ikna edemediyseniz sizi sorgu odasına alabilirler. Endişelenmenizi gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Sorgu sırasında sizden seyahatiniz süresince hangi şehirlere gideceğinizi, üzerinizde ne kadar para olduğunu, daha önce Ukrayna’ya gelip gelmediğiniz veya Türkiye’de ne işle uğraştığınız gibi sizi tanımak için sorular sorabilirler. Sorulara içtenlikle ve doğru cevaplar vermenizi tavsiye ederiz. Eğer ikna olurlarsa sizi ülkeye alacaklardır. İkna edemediyseniz sizden bir kâğıt imzalamanızı isteyebilirler.

Ukrayna’ya alınmadım bir kâğıt imzalattılar!

Sınırdaki görevlilerini ikna edemediyseniz, görevliler tarafından ülkeye geliş amacınızı kanıtlayamadığınızı ve sizi ülkeye almadıklarını söyleyen bir tutanak imzalatabilirler. Bu tutanağı imzalasanız da imzalamasınız da sizi geldiğiniz ülkeye geri göndereceklerdir. Belgede, bu kararı havaalanı müdürlüğüne ya da mahkemeye şikâyet edebileceğinizi ancak bu kararın bozulamayacağı yazmaktadır.

Ukrayna’dan geri gönderiliyorum, bir damga vurdular, deport mu oldum?

Ukrayna’ya geldiniz ve alınmadıysanız, pasaportunuza alınmadığınıza dair dikdörtgen şeklinde küçük bir damga basarak damganın üzerindeki boşluklara ülkeye alınmadığınızı o günün tarihini yazarlar. Ülkeye alınmama damga örneği aşağıdaki gibidir. Bu damga sadece ülkeye o gün alınmadığınızı göstermektedir. Deport değildir. Deport ile alakalı Ukrayna’dan deport mu edildim yazısını okuyabilirsiniz.

Ukrayna’ya alınmadım tekrar deneyebilir miyim?

Belgeleriniz eksik olduğu için Ukrayna’ya alınmadınız ise belgelerinizi tamamlayarak tekrar ülkeye giriş yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak ülkeye alınıp alınmamak sınır memurlarının inisiyatifinde olduğu için kesin olarak alınmanız hiçbir zaman garanti değildir.

 

Atakan İLDEMİR
Ukrayna Elephant Law Genel Müdürü

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber ve Ukrayna Elephant Law sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.