Ukrayna’da 90 günden fazla kaldım. Ne yapmalıyım?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da Türk Vatandaşı olarak 180 gün içerisinde 90 gün kalma hakkınız bulunmaktadır. 90 günü aşmanız durumunda çıkış yaptığınız günden itibaren 15 gün içerisinde 1700 ile 5100 grivna arasında ceza ödemeniz ve ödediğinize dair banka dökümünü çıkış yaptığınız gümrüğe iletmeniz gerekmektedir.

Bu ceza gümrükte sınır güvenliği görevlilerince belirlenip miktarı fazla kaldığınız gün sayısına bağlı olmadan, inisiyatif ile belirlenir.

Aşağıda hem 90 gün hesabını nasıl yapacağınızı, hem de 90 günü aştığınız, aşma ihtimali bulunduğunda ne yapmanız gerektiğine dair bilgileri bulabilirsiniz.

90/180 gün hesabı nasıl yapılır?

Vizesiz rejim gereği Ukrayna’ya turist olarak girdiğinizde kalabileceğiniz süre hesabı yapılırken 90/180 kuralı uygulanır. Bu şu demektir: Ülkede kalışınız son 180 gün içinde 90 günü geçemez. 90 gün Ukrayna’da kalış hakkını bir kerede de kullanabilirsiniz, çok seferde de. Giriş çıkışlarınıza göre geriye doğru 180 güne bakılır, çıkarken eğer 90 günü geçerse cezalı durumda olursunuz. Ülkeye sınır kapısından giriş yaparken ise girdiğiniz tarihten geriye doğru 180 günde 90 gün kontrolü yapılır. Eğer fazlaysa giremezsiniz. Eğer az ise aynı hesapla çıkış yapacağınız tarihler üzerinden -cezalı duruma düşmemek için- kaç gün kalabileceğinizi hesaplamanız tavsiye edilir.

Ukrayna’dan cezamı ödemeden çıkarsam deport olur muyum?

Ukrayna’da fazla kaldıktan sonra gümrükten çıkış yaparken size bu durum bildirilir ve tutanak verilir. 15 gün süre içerisinde o cezayı yatırmanız istenir. Yani gümrükten çıkarken deport ya da uzaklaştırma almazsınız. Ancak cezanızı ödemez ve Ukrayna’ya ileride giriş yapmak isterseniz ülkeye alınmazsınız ve muhtemelen 3 yıllık uzaklaştırma alırsınız. Cezanızı ülkeye giriş yaparken değil, ülkeden çıkış yaparken ya da çıkış yaptığınız gün itibari ile 15 gün içerisinde yatırmanız ve ödediğinize dair makbuzu çıkış yaptığınız gümrüğe iletmeniz gerekir.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da deport kaldırmak mümkün müdür?

Ukrayna’da 90 günden fazla kaldım. Cezayı nereye ödemeliyim?

Eğer Ukrayna’da 90 günden fazla kaldıysanız ülkeden çıkarken sınır güvenliği/pasaport memurları bunu fark edecektir. Eğer fark etmediyse de sizin söylemenizi tavsiye ederiz çünkü sizin için bir tutanak hazırlamalılar. Sizi pasaport kontrol noktasında bir odaya davet edebilirler, endişelenmeyiniz. O odada sizin için hazırladıkları ceza tutanağını verecekler. Ceza tutanağında dikkat etmenizi gerektiren birkaç husus bulunmaktadır. Bunlardan ilki, adınızın-soyadınızın doğru yazılmış olması; ikincisi, tutanağın üzerinde tutanak numarası olması ve son olarak ise ödeme yapacağınız banka bilgilerinin yer almasıdır. Bu tutanağın hemen net ve okunaklı bir fotoğrafını çekmenizi tavsiye ederiz! Aşağıda tutanak örneğini görebilirsiniz.

Ceza tutanağını hazırlayan görevliler cezanızı hemen ödemek isteyip istemediğinizi soracaklardır. Cezanızı, tutanakta bulunan gümrük banka hesabına bir Ukrayna bankasından havale yapmanız gerekmektedir. Eğer uçuşunuz gündüz ise sınır kapısında/havaalanında banka varsa gündüz saatlerinde hizmet veriyor olacaktır. Ancak uçuşunuz gece ise bankalar muhtemelen kapalı olacaktır. Ukrayna’dan çıkış saatlerinizi, bankaların çalışma saatlerine ve gümrük noktasındaki var olan / açık bankalara göre ayarlamanızı tavsiye ederiz.

Sonuç olarak eğer 90 günü aştığınızın farkındaysanız havaalanı ya da diğer gümrük noktalarına gündüz saatlerinde gitmenizi ve yanınızda grivna cinsinden en kötü senaryoya hazır bir şekilde (5100 grivna+banka komisyonları) para bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Cezayı nasıl ödemeliyim?

Cezanızı öderken açıklama kısmında adınız-soyadınız ve tutanağın numarası tam ve eksiksiz yazılmış olması gerekmektedir. Lütfen kontrol ediniz. Adınız ve soyadınızda harf hataları ya da ceza tutanağının numarası olmazsa ileride problem yaşayabilirsiniz. Ardından ödediğiniz banka dökümünü çıkış yaptığınız gümrüğe 15 gün içerisinde elden ya da kargo yolu ile teslim ediniz.

Diğer bir ödeme yöntemi ise ülkeden çıkış yapmadan önce göçmenlik idaresinden yatırmaktır ancak kaçak durumunda kalmaya devam ettiğiniz adres istenmektedir ve kaldığınız adres sahibi de ceza ödemelidir.

Cezayı sonra yatırsam olur mu?

Cezanızı sonra yatıracaksanız, size verilen tutanağı kesinlikle kaybetmemeniz gerekmektedir. Cezayı 15 gün içerisinde bu tutanaktaki Ukrayna banka hesap bilgilerine, adınız-soyadınız ve tutanak numarası bilgileri ile, Ukrayna bankaları aracılığı ile yatırmalısınız. Buna ek olarak yatırdığınıza dair makbuzu çıkış yaptığınız gümrüğe elden ya da kargo yolu ile teslim etmelisiniz. Ceza makbuzu, size Ukrayna’dan çıkarken verileceği için önceden yatıramazsınız. Ukrayna içi hesap numarası olduğu ve swift kodu olmadığı için Ukrayna dışından ödeme mümkün olmayacaktır.

Siz gümrükte ceza makbuzunuzu aldıktan sonra deport ya da uzaklaştırma almadan ülkeden çıkış yapabilirsiniz. Cezayı sizin adınıza Ukrayna’da bulunan yakınınız ya da herhangi bir danışmanlık firması, Ukrayna bankaları aracılığı ile ödeyebilir. Buradaki önemli nokta ise 15 gün içerisinde ödenmeli ve ödendiğine dair makbuz çıkış yaptığınız gümrüğe elden ya da kargo yolu ile teslim edilmelidir. (kargo yöntemini çıkabilecek sorunlardan ötürü önermemekteyiz)

Ukrayna’da 15 gün içerisinde cezamı yatırmadım. Ne yapmalıyım?

Yasalara göre cezanızı 15 gün içerisinde ödemezseniz size verilen tutanakta yazan banka hesabına cezanın 2 katını ödemeniz ve yine çıkış yaptığınız gümrüğe ödediğinize dair makbuzu teslim etmeniz gerekmektedir. Ancak cezanızı geç yatırmanız dolayısıyla ülkeye alınıp alınmama durumunuz kesin olmamaktadır. Unutmayınız ki sizi alıp almamak sınır güvenliğinin inisiyatifinde bir durumdur.

Ukrayna’da 90 günden fazla kaldım. Cezamı ödedim. Ne zaman giriş yapabilirim?

Ukrayna’da 90 gün fazla kaldınız ve cezanızı size verilen süre içerisinde yatırdınız ve çıkış yaptığınız gümrüğe ödediğinize dair makbuzu teslim ettiniz. Çıkış yaptığınız günden 90 gün sonra tekrar giriş yapabilirsiniz. Ya da D tipi vize (evlilik, çalışma, öğrenci) alarak 90 günü beklemeden Ukrayna’ya giriş yapabilirsiniz.

Atakan İLDEMİR
Elephant Law Genel Müdürü

Uyarı:
Bu makalede yazanlardan doğacak zararlardan dolayı Ukrhaber ve Ukrayna Elephant Law sorumlu değildir. Tüm yazılanlar bilgilendirme amaçlı olup, hukuki işlemler için güncel yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda profesyonel yardım alınmalıdır.