Ukrayna hukukun üstünlüğü sıralamasında 89’uncu sıraya geriledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna hukukun üstünlüğü sıralamasında 89'uncu sıraya geriledi

Ukrayna, Dünya Adalet Projesi (WJP) tarafından derlenen 2023 hukukun üstünlüğü sıralamasında 142 ülke arasında 89. sırada yer aldı. Aynı sıralamada Türkiye ise 117. sırada.

WJP tarafından hazırlana yeni raporda Ukrayna 142 ülke arasında 89. sırada yer aldı. Bu, önceki yıla göre 13 sıra daha düşük. Bir önceki sene Ukrayna hukukun üstünlüğü sıralamasında 140 ülke arasında 76. sıradaydı.

Aynı sıralamada Türkiye’nin yeri ise 117 oldu. Türkiye bir önceki sene 116. idi.

Bölgesel göstergelere göre Ukrayna, Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki 15 ülke arasında 9’uncu sırada yer alıyor.

Listede Ukrayna ile aynı göstergeye sahip 10 ülke daha var: Peru, Vietnam, Dominik Cumhuriyeti, Gambiya, Belize, Cezayir, Brezilya, Hindistan, Tayland ve Surinam.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

2015-2023 yılları için Ukrayna’da hukukun üstünlüğünün genel göstergesi.

İlk beşte Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç ve Almanya yer aldı. Bu sıralamada Rusya Federasyonu 113’üncü, Belarus ise 104’üncü sırada yer aldı.

Rapora göre Ukrayna’da ve dünyada hukuk aşınmaya devam ediyor. Bu, endeksin hukukun üstünlüğünde küresel bir düşüşe işaret ettiği üst üste altıncı yıl. Özellikle bu yıl Ukrayna dahil incelenen ülkelerin %59’unda değerler azaldı.

WJP, dünya çapında hukukun üstünlüğünü ilerletmek için bilgi yaratmak, farkındalığı artırmak ve eylemi teşvik etmek için çalışan bağımsız, çok disiplinli bir kuruluştur.

Etkili bir hukuk devletinin tarifinde, ülke yolsuzluğu azaltır, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele eder ve insanları büyük ve küçük adaletsizliklerden korur. Adalet, fırsat ve barış topluluklarının, kalkınmanın desteklenmesinin, hesap verebilir hükümetin ve temel haklara saygının temelidir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com