Zelenskiy Malta’daki toplantıya katılanlara hitaben:Barış formülü evrensel hale gelmeli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy, Kırım Tatar halkının kurbanları için bir anıt oluşturulmasını önerdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Malta’da dış politika ve güvenlik danışmanları toplantısına katılanlara video bağlantısı aracılığıyla yaptığı konuşmada, barış formülünün evrensel olabileceğini ve olması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy, “Savaşların olmamasını sağlamakla birlikte, Barış Formülü evrensel olabilir ve olmalıdır. Bunun uygulanmasına yönelik ortak bir planın şu veya bu ulusun konumunu değil, tüm insanlığın konumunu yansıtacak şekilde olması gerekiyor. İşbirliğimiz çerçevesinde böyle bir ortak eylem planı hazırlayıp daha sonra bunu Küresel Barış Zirvesi’ne götürüp -liderler düzeyinde- onaylayıp hayata geçirmemiz lazım.” dedi.

BM Şartı işe yarıyor mu?” sorusunu sorarak cevabını da veren Zelenskiy şöyle dedi “Ve burada, Ukrayna’da, Ortadoğu’da ve Afrika ülkelerinde bu sorunun cevabı, savaşlarda öldürülen çocuklarını gömen annelerin çığlığı ve çaresizliğidir. Savaşların yetim bıraktığı çocukların.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Zelenskiy’e göre, “Geçtiğimiz yıl boyunca Barış Formülümüz yavaş yavaş küresel hale geliyor, çünkü hepiniz onu desteklediniz ya da en azından onunla çalışmaya etkin bir ilgi gösterdiniz. Barış formülü, devletimize karşı saldırıyı durdurmak ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için BM Şartı’nın tam gücünü alır ve bu sebeple, başka saldırılar durumunda uluslararası hukukun tam gücünün benzer şekilde sağlanması için bir model haline gelebilir.

Barış Formülü, her ülkenin barışı yeniden tesis etme çabasında lider olmasına ve barışın oluşturulmasında bağımsız bir rol oynamasına olanak tanıyor. Ve üçüncüsü: ortak çabalarımız, yeni bir dünya birlik geleneğini oluşturuyor: Tek bir ülkedeki bir savaşın sona ermesine yardımcı olarak, tüm savaşları nasıl sonlandıracağımızı öğrenmemize yardımcı olan birlik.” dedi.

Zelenskiy Malta’da temsil edilen her devlete ve uluslararası kuruluşa teşekkür etti.

Yaklaşık 70 ülkeden temsilci ile BM, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu temsilcileri Barış Formülü süreçlerine katıldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com