Naftogaz başkanı Ukrayna’nın Rus gazını topraklarından geçirmeyi 2024 sonunda bırakacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Naftogaz başkanı Ukrayna'nın Rus gazını topraklarından geçirmeyi 2024 sonunda bırakacak

Rus gazının Ukrayna topraklarından geçişi Naftogaz ile Gazprom arasındaki sözleşmenin sona erdiği 2024 yılı sonunda duracak. Yenilemeye yönelik bir plan yok.

Naftogaz yönetim kurulu başkanı Aleksey Çernişev, Radio Svoboda ile yaptığı röportajda “Bu anlaşma 2024 yılı sonunda sona erecek ve bizim devam etme niyetimiz veya girişimimiz yok… Bu transitin devamını sürdürmeyeceğiz. Sözleşme sona erecek ve transit duracak” dedi.

Çernişev’e göre Ukrayna’nın neden tam kapsamlı bir savaş sırasında geçişe sürdürdüğünü “yalnızca Avrupalı meslektaşlarımızı desteklemek amacıyla” şeklinde belirterek Rus gazını kendi toprakları üzerinden Avrupa’ya taşımaya devam ettiğini belirterek şöyle dedi:

Başka hiçbir neden yok ama bugün, bu arada ortağımız olan bazı Avrupa Birliği ülkelerini de doğalgaz almadan kışa hazırlanma fırsatından mahrum bırakamayız… Özellikle denize kıyısı olmayan ülkeler. Ve bugün buna ihtiyaçları var.” diye belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Naftogaz başkanı, Rusya’nın bu sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini, borcunun “yüzde 70’inden fazlasını” ödemediğini belirterek, Ukrayna’nın Gazprom ile olan sözleşmeyi “her an” erken feshetmeye hazır olduğunu söyledi.

Rus gazının Ukrayna topraklarından geçişine ilişkin. AB ülkelerinin talep etmesi halinde uzatmayı kabul edip etmeyeceği sorulduğunda Naftogaz yönetim kurulu başkanı henüz buna dair bir işaret görmediğini kaydetti.

Çernişev, “Öne çıkmayalım. Ben bizzat Avrupa Birliği’nde, Avrupa Komisyonu’nda bu konuyla ilgili ilgili liderlerle görüşmelerde bulundum ve Naftogaz’a veya Ukrayna’ya bu transitin devamına ilişkin herhangi bir sinyal görmedik.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com