Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında tutuklama emri çıkardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukraynalı çocukların yasadışı olarak sınırdışı edilmesi olayında zanlı olarak Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında tutuklama emri çıkardı.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, bir savaş suçu – Ukraynalı çocukların yasadışı sınır dışı edilmesi ve nakledilmesi – sebebiyle resmi bir şüpheli statüsü aldı. Ukrayna Başsavcısı Andrey Kostin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tutuklama emri çıkardığını söyledi.

Kostin “Şu andan itibaren, Rusya lideri uluslararası bir suçun – Ukraynalı çocukların yasadışı sınır dışı edilmesi ve nakli – işlenmesinde resmi bir şüpheli statüsüne sahip. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile Rusya Federasyonu Çocuk Hakları Komiseri Lvova-Belova’nın tutuklanması için emir çıkardı.” diye yazdı.

Başsavcı, “Dünya, Rus rejiminin suçlu olduğuna ve liderlerinin ve yandaşlarının adalet önüne çıkarılacağına dair bir sinyal aldı. Bu, Ukrayna ve tüm uluslararası hukuk sistemi için tarihi bir karardır.” diye ekledi.

UCM savcısı Karim Khan‘a teşekkür eden ve, Başsavcılığın Ukrayna’ya karşı işlenen suçların soruşturulması konusunda UCM ile yakın işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Kostin “Özellikle, çocukların zorla sınırdışı edilmesiyle ilgili olarak, Başsavcılık UCM’ye 40 ciltten fazla materyal teslim etti: 1.000’den fazla sayfa. Genel olarak, Başsavcılığın usule ilişkin rehberlik sağladığı yargılamalarda; Donetsk, Lugansk, Harkov ve Herson bölgelerinden 16 binden fazla çocuğun sınır dışı edildiği kaydedildi, ancak gerçek rakam çok daha yüksek olabilir, şüphesiz bu, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı bir devlet olarak ve bir ulus olarak Ukraynalıları yoketmeyi amaçlayan planlı bir politikasıdır. Rusya, çocuklarımızı kaçırarak, kelimenin tam anlamıyla geleceğimizi çalıyor” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com