İsviçre Parlamentosu Ukrayna’ya 5.5 milyar dolar tahsis edilmesini oyladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İsviçre Parlamento Komitesi, Ukrayna’nın yeniden inşası için 5 milyar İsviçre Frangı (yaklaşık 5.5 milyar dolar) tahsis edilmesini destekledi.

Reuters tarafından bildirildiğine göre “Milyar dolarlık paket, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle İsviçre’nin güvenliğine ve Avrupa’da barışa olağanüstü bir katkı sağlamak amacıyla tasarlandı”

Merkez sol ve merkez sağ partilerin temsilcileri, 10.1 milyar franklık ek fon tahsisi yönünde oy kullandı. Bunlardan 5 milyar frank Ukrayna’ya yardıma gidecek. Özellikle Rus saldırıları sonucu zarar gören “yaşam ve hayatta kalma” için gerekli altyapının yeniden inşası için para sağlanacak. Paranın geri kalanı İsviçre ordusunu desteklemek için kullanılacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Parlamentodaki sağcı milliyetçilerin ülkeden katı tarafsızlık talep etmesine rağmen Batılı müttefiklerin İsviçre’ye Ukrayna’ya yardım etmesi yönünde baskı yaptığı kaydedildi.

Aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi’nin desteğiyle bir grup aktivist, ülkenin yaptırım uygulanmasını yasaklayacak tarafsız statüsüne ilişkin referandum için imza topladığı belirtildi.

Referandumu başlatanlar, İsviçre anayasasında “kalıcı, silahlı tarafsızlık” statüsünün yer almasını ve ülkeye saldırı olmadığı sürece herhangi bir savunma ittifakına katılımın yasaklanmasını öneriyor.

Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmadıkça ülkenin yaptırımlar da dahil olmak üzere “askeri olmayan zorlayıcı tedbirlere” katılmasının engellenmesi de öneriliyor.

İsviçre’nin tarafsızlığına ilişkin referandumun ne zaman yapılacağı şu anda bilinmiyor. Anayasa, hükümet ve parlamentonun konuyu tartışması ve gerekirse karşı önerilerde bulunması gerektiğini öngörüyor.

Bu arada, İsviçre şu anda kendi yetki alanı altındaki Rus mali varlıklarının yalnızca %5’ini dondurdu. Ukrayna daha fazlasını umuyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com