Yangınlar sonucunda Kiev’de hava kirliliği arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Enerji ve Çevre Koruma Bakanlığı basın servisi tarafından bildirildiğine göre Kiev ve Kiev bölgesindeki yangınlar sonucunda başkentte hava kalitesi gittikçe kötüleşiyor.

“Başkentteki hava kalitesi kötüleşiyor. Özellikle, Kiev’in kuzey bölgelerinde, Mart ayının sonundan bu yana Obolonskiy Prospekt ve Sklyarenko Caddesi’nde yer alan ölçümlerde, azot dioksit ve formaldehit içeriğinde bir artış var. Çoğu bölgelerde fenol ve kükürt dioksit konsantrasyonunda bir artış yaşanıyor.” denildi.

Ek olarak, havadaki kirleticilerin içeriği meteorolojik koşullardan da önemli ölçüde etkilenmektedir. Yüksek seyrede hava sıcaklıkları ve hafif rüzgarlar, ters hava akımları yüzeye yakın bir hava tabakası oluşturur, bu da hava kütlelerinin karışmasını önleyerek atmosferdeki kirleticilerin konsantrasyonu arttırmaktadır.

Ayrıca, hava sıcaklığındaki bir artış atmosferdeki fotokimyasal reaksiyonları arttırır, bu da ikincil kirliliğe katkıda bulunur.

Kremençuk ve Krivoy Rog’da da hava kalitesi kötüleşiyor.

Bununla birlikte, Mart ayında ve Nisan ayının ilk günlerinde, Ukrayna’nın birçok şehrinde hava kalitesinin iyileştiği de gözlemlenmektedir. Özellikle Dnipro ve Harkov’da ortalama azot dioksit ve formaldehit konsantrasyonları azalırken; Odessa’da ortalama karbon monoksit, fenol, kurum ve formaldehit konsantrasyonları yüksek oranlarda düşmüştür.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com