Avrupa Parlamentosu: “Putin’in seçilmesi” meşru kabul edilemez

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa Parlamentosu Holodomor'u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

Strazburg’daki bir toplantıda Avrupa Parlamentosu, “Rusya’daki demokratik olmayan başkanlık seçimleri ve bunların işgal altındaki topraklara gayri meşru uzatılması hakkında” bir kararı kabul etti. Parlamentodaki kararı 493 milletvekili desteklerken, 11’i “aleyhte” oy kullandı, 18’i ise çekimser kaldı.

Parlamento, Avrupa Birliği’ne üye devletlere ve uluslararası topluma, Rusya’daki başkanlık seçimlerinin sonuçlarını meşru olarak tanımamaları çağrısında bulundu. Karar metninde “Ukrayna’nın yasadışı olarak işgal edilen topraklarında ve hatta Rusya’nın içinde seçimler ne özgür ne de adildi, temel uluslararası seçim standartlarını karşılamıyorlardı ve bu nedenle demokratik meşruiyetten yoksundur” denildi.

Avrupa Parlamentosu, “Rusya’daki sözde başkanlık seçimlerinin korku ve baskı atmosferinin yanı sıra Ukrayna’ya karşı yasadışı, kışkırtılmamış ve haksız bir saldırı savaşı bağlamında gerçekleştiğini” vurgulayarak “Putin’le ilişkilerin bölgesel barış için gerekli konuların yanı sıra mahkum değişimi, sınır dışı edilen çocukların Ukrayna’ya iadesi veya siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısı gibi insani ve insan hakları hedefleriyle sınırlandırılması çağrısında bulunuyoruz.” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca, Ukrayna’nın geçici olarak Rusya tarafından işgal edilen topraklarında, yani Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, Sevastopol şehrinde ve Donetsk, Lugansk, Zaporoje ve Herson bölgelerinin bazı kısımlarında seçim yapılmasının Ukrayna egemenliğinin açık bir ihlali olduğunu ve Uluslararası hukukun, özellikle de BM Şartının açıkça ihlali olduğu belirtildi.

Milletvekilleri ayrıca “Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın AB’den ayrılmaya karar vermesi ve Putin’i hayali yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etmesinden” duydukları üzüntüyü de dile getirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com