The Guardian: İngiltere, yasadaki boşluktan faydalanarak Rusya Federasyonu’ndan petrol ürünleri ithal ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Petrol yaptırımları Rusya ekonomisini sert bir şekilde etkiliyor

Büyük Britanya, ithalat yasasında bir boşluk olduğu için Rusya’dan aldıkları fosil yakıtları işleyen ülkelerden rekor miktarlarda petrol ürünü ithal etmeye devam ediyor.

The Guardian haberine göre Desmog tarafından analiz edilen hükümet rakamları, Birleşik Krallık’ın Hindistan, Çin ve Türkiye’den rafine petrol ithalatının 2023’te bir önceki yıla göre rekor düzeyde yüksek bir rakam olan 2.2 milyar £’a ulaştığını gösteriyor.

İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak 5 Aralık 2022’den itibaren Rus petrol ürünlerinin ithalatını resmen yasakladı. Ancak yasadaki bir boşluk nedeniyle Rus petrolü Britanya’ya girmeye devam etti: Rus petrolü başka bir ülkede rafine edilirse, Rusya menşeli sayılmaz ve bu da ticaret yasağını aşmasına olanak tanımaktadır. Sonuç olarak, Rus petrolü İngiltere’ye ihraç edilmeden önce rafine edilmek üzere müttefik ülkelere satılıyor.

Uluslararası sivil toplum örgütü Global Witness’ın kıdemli araştırmacısı Lela Stanley “Hükümet bu boşluğu kapatana kadar İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşın faturasını ödemesine yardım edecek. İngiltere, Rus petrolünden üretilen yakıtın ithalatını yasaklamak ve Ukrayna’ya verdiği desteğin samimi olduğunu göstermek için hemen harekete geçmeli” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Global Witness’ın tahminlerine göre, 2023 yılında Rus petrolünden üretilen yaklaşık 5.2 milyon varil petrol ürünü İngiltere’ye ithal edildi ve ithalatın çoğunluğu (4.6 milyon varil) havacılık yakıtıydı. Rusya’ya bağlı yakıtın her 20 İngiliz uçuşundan birinde kullanıldığı tahmin ediliyor.

Hükümet rakamları, Rusya’dan doğrudan petrol ithalatının 2022’nin ilk çeyreğindeki 1.5 milyar sterlinden sonraki yıl sıfıra düştüğünü gösteriyor. Bu durum, petrol ve gaz ülkelerinden fosil yakıt ithalatında artışa yol açtı; İngiltere, 2019 yılında Cezayir, Bahreyn, Kuveyt, Libya, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden petrol ve gaz ithalatına 19.3 milyar £ harcadı. İngiltere ve AB, petrol üreten ülkelerden fosil yakıt satın almanın yanı sıra Hindistan, Çin ve Türkiye gibi ülkelerden de rafine Rus petrolü satın alıyor.

Global Witness, AB’nin 2023 yılında Rus petrolünü işleyen rafinerilerden 130 milyon varil petrol ithal ettiğini ortaya çıkardı. Örgüt, bunun Kremlin’e 1.1 milyar avro vergi geliri getirebileceğini tahmin etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com