ABD, ATACMS uzun menzilli füzelerini Mart ayında gizlice Ukrayna’ya gönderdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: facebook com inukraineofficial

ABD, Mart ayında Ukrayna’ya uzun menzilli ATACMS füzeleri gizlice sağladı ve Ukrayna ordusu geçen hafta bunları Ruslara karşı kullandı. Reuters, isimsiz kaynaklara atıfta bulunarak, bunların 300 milyon dolarlık yardım paketine dahil olduğunu yazıyor.

Reuters’e referansla ve Pentagon’un CNN muhabiri Natasha Bertrand’ın aktardığı açıklamasına göre Pentagon Çarşamba günü yaptığı açıklamada, uzun menzilli ATACMS füzelerinin, Başkan Biden’ın uzun süredir istenen füzelerin Kiev’e teslim edilmesi yönündeki talimatının ardından bu ayın başlarında Ukrayna’ya ulaştığını söyledi.

ATACMS Kırım’a saldırmak için kullanıldı

Uzun menzilli füzeler, ABD Başkanı Joe Biden’ın 12 Mart’ta onayladığı Ukrayna’ya yönelik 300 milyon dolarlık askeri yardım paketine dahil edildi. Ancak o yardım paketinde kaç füzenin aktarıldığı bilinmiyor.

Reuters, füzelerin ilk kez 17 Nisan sabahı erken saatlerde, Ukrayna cephe hattına yaklaşık 165 km uzaklıkta bulunan Kırım’daki bir havaalanını vurmak için kullanıldığını yazıyor.

ABD’yi Ukrayna’ya füze transfer etmeye iten şey neydi?

Rusya’nın Aralık ve Ocak aylarında Kuzey Kore’nin teslim ettiği uzun menzilli balistik füzeleri Ukrayna’ya karşı kullanmasının ABD’de fikir değişikliğine yol açtığı kaydedildi.

Rusya’nın Ukrayna’daki önemli altyapılara yönelik saldırıları da görüş değişikliğindeki etkenlerden biri oldu. Yetkili, isminin açıklanmaması kaydıyla, ABD’nin Rusya Federasyonu’nu bu konularda uyardığını ancak işgalcilerin onları dinlemediğini açıkladı.

Füzeler gizlice nakledildi

Ocak ayında ABD ordusu Lockheed-Martin şirketinden yeni füzeler satın almaya başladı, bu nedenle ATACMS’nin Ukrayna’ya devredilmesi durumunda ABD ordusunun savaş yeteneğinde azalma olacağı yönündeki korkular ortadan kalktı.

Başkan Joe Biden, Şubat ortasında ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi ve danışmanlarının Ukrayna’ya füze gönderilmesi yönündeki tavsiyesini oybirliğiyle kabul etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Tartışmaya Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Charles Brown katıldı.

Finansman bir sorun olmaya devam etti, ancak Mart ayında ekstra para bulmak ve Ukrayna’ya füze göndermek mümkün oldu. Reuters, Biden’ın ekibine ATACMS’yi de dahil etmesini tavsiye ettiğini, ancak bunu operasyonel güvenliği korumak ve Ukrayna için bir sürpriz unsuru olarak gizlice yapmasını tavsiye ettiğini yazıyor.

Pentagon açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, Başkan Biden’ın uzun süredir beklenen füzelerin Kiev’e teslim edilmesi talimatı uyarınca ATACMS uzun menzilli füzelerinin bu ayın başlarında Ukrayna’ya ulaştığını söyledi.

Pentagon sözcüsü Garron Garn, Biden’ın füzelerin teslimatını gizlice onayladığını söyledi. Mart yardım paketine dahil edildiler.

CNN kaynakları, yeni yardım paketinin daha fazla ATACMS sağlamasının da beklendiğini belirtiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com