Ukrayna İfade Özgürlüğü Endeksi’ndeki konumunu iyileştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Açık kaynaklardan

Bu yılki Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Ukrayna, geçen yıla göre 18 sıra yükselerek 180 ülke arasında 61’inci sırada yer aldı. Aynı sıralamada Türkiye ise 7 sıra yükselerek 158. sırada.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan raporda, “Sınır Tanımayan Gazeteciler” güvenlik göstergesindeki iyileşmeye (ölü gazeteci sayısındaki azalma) ve Ukrayna’ya ilişkin siyasi göstergeye dikkat çekti.

Organizatörlerin belirttiği gibi, Rus işgali Ukrayna kitle iletişim araçlarının hayatta kalmasını tehlikeye atıyor, çünkü bu “bilgi savaşında” Ukrayna “Kremlin’in propaganda sisteminin genişlemesine karşı koymada ön saflarda yer alıyor.”

Sıralamada ilk sırayı Norveç, Danimarka, İsveç, Hollanda, Finlandiya, Estonya, Portekiz ve İrlanda aldı. Bu yıl dünyada ifade özgürlüğü açısından “iyi” göstergeler sergileyen tek ülkeler bunlar. Geçen yıl Litvanya da bu listede yer alıyordu.

Çoğunlukla Batı ve Orta Avrupa’da yer alan 33 ülkede durum “tatmin edicidir”, özellikle Litvanya ve Letonya (sırasıyla 12. ve 13. sıra), Kanada, Avustralya, Tayvan, Güney Afrika ve Moldova (31. sıra).

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Örgüt, başta İtalya ve Polonya (46. ve 47. sıra), ABD (55. sıra), Romanya ve Macaristan (49. ve 67. sıra) olmak üzere 50 ülkedeki durumu “sorunlu” olarak değerlendirdi. Ukrayna da aynı kategoriye 61. sıradan girdi.

Diğer 49 ülkede ise durum “zor” olarak değerlendiriliyor. Avrupa ülkeleri arasında sadece Sırbistan, Arnavutluk ve Gürcistan (sırasıyla 98., 99. ve 103. sırada) bu kategoride yer aldı. Geçen yıl bu ülkelerin üçü de “sorunlu” notuna sahipken Gürcistan, Ukrayna’nın iki sıra önünde 77. sırada yer aldı.

Son olarak 36 ülkede ifade özgürlüğüyle ilgili durum “çok ciddi” olarak değerlendirildi. Bunlar Asya ülkelerinin çoğu, özellikle Çin, Hindistan, Kuzey Kore, Azerbaycan, Rusya ve Beyaz Rusya. Türkiye de bu kategoride yer almaktadır. Sıralamada Rusya iki sıra yükselirken, Belarus 10 sıra geriledi.

Sıralamada son sıralarda İran, Kuzey Kore, Afganistan, Suriye ve Eritre yer alıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com