Ukrayna’yı olası üçüncü Maidan’a yaklaştıran nesnel göstergeler var (uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SBU’nun eski başkanı Igor Smeşko, Ukrayna’nın olası bir üçüncü Maidan’dan kurtulamayacağına inanıyor.

Savunma Bakanlığı Askeri İstihbarat Ana Müdürlüğü ve Ukrayna Güvenlik Servisi eski başkanı Igor Smeşko tarafından Ukrayna 24 TV kanalının bir yayınında Ukrayna’da üçüncü bir Maidan olaylarının mümkün hale geldiği ifade edildi.

Smeşko “Bizi, olası bir üçüncü Maidan’a yaklaştıran nesnel göstergelerimiz var. Çoğunlukla insanların anladıkları aralarındaki adalet yoluyla, adaletsizliği kullanarak bunu ateşleyici olarak kullanabilirler.” dedi.

SBU’nun eski başkanı “Ukrayna’nın üçüncü Meydan’dan sağ çıkamayacağına” inandığını söyleyerek “Sınırda tamamen seferber olmuş ve hazırlanmış bir ordumuz olduğunu hatırlayın. Ve Rusya Devlet Başkanı da bunun hakkında çok konuştu: Ona izin verdiğimiz kadar gidecek. İç şartlarımız uygun olmazsa gidemez. Dünyaya özyönetimden acizler, devlet kontrolünün kaybı ve kaos var; Rusça konuşan nüfus korunmalıdır tezini dünyaya satamazlar.” şeklinde açıkladı.

Durumun bugün çok tehdit edici bir hal aldığının altını çizen Smeşko, “Maidan, saldırgan ülkeye hedeflerine ulaşması için sağlayacağımız bir fırsat haline gelebilir.” dedi.

Ukrayna’da 2 sefer Maidan olayları oldu. İlki Turuncu Devrim (2004) ve ikincisi Onur Devrimi (2013-2014) şeklinde..

2014 yılında Rusya Kırım’ı işgal etti ve Donbass’ta silahlı çatışma başlattı. Ukrayna istihbaratı, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna sınırındaki güçlendirilmiş askeri birimleri ve işgal altındaki yarımadadan gelebilecek olası bir tehdit hakkında düzenli olarak rapor hazırlamaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com