Belarus, Ukrayna’ya giriş ücretleri getiriyor ve sınır geçişini zorlaştırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Belarus Cumhuriyeti, 1 Haziran 2021’den 1 Ocak 2023’e kadar sürecek şekilde araçlarla sınır geçişlerine özel bir vergi getiriyor. Buna Ukrayna sınırı da dahil.

Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı Facebook sayfasında yayınlanan mesaja göre, yerel vergi Gomel ve Grodno bölgelerinde uygulamaya konuldu. Miktarı 29 Belarus rublesi (eşdeğer olarak 300 UAH’nin üzerinde) olup Belarus çıkışında ödenecek.

Aracın sürücüsü, yolcu sayısına bakılmaksızın, araç için sınırı geçmeden önce (bankada) veya kontrol noktasında Belarus rublesi ile geçiş ücretini ödeyebilecek. Kontrol noktasının konumuna bağlı olarak, ilgili bölgesel idarenin belirlediği yerlere ödenmesi gerekecektir. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde ücret ödenmemiş sayılacaktır.

Beyaz Rusya ile sınırı geçme ücreti şu durumlarda ödenmeyecektir:

  • Beyaz Rusya üzerinden transit araçlarla seyahat edenler;
  • Beyaz Rusya’da kalıcı veya geçici oturma izni olan ve aile üyelerini veya yakın akrabalarını ve diğerlerini ziyaret etmek için Ukrayna’ya seyahat eden Belaruslular, yabancılar ve vatansız kişiler.

Bakanlık ayrıca Belarus’un 1 Temmuz – 1 Ekim 2021 tarihleri arasında Novaya Gota kontrol noktasında (Ukrayna tarafından – Novye Yarilovichi) ülkeye girecek araçların zorunlu dezenfekte edilmesini planladığını söyledi. Dezinfeksiyon için hizmet bedeli alınmakta olup, istenmemesi durumunda araçların geçişine izin verilmeyecektir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com