CNN: ABD paketindeki silahların çoğu zaten Avrupa’da, bu da Ukrayna’ya teslimatı hızlandıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB Konseyi, Ukrayna'ya mühimmat için 1 milyar avro daha tahsis edilmesini onayladı

ABD’nin yeni yardım paketindeki silahların çoğu Almanya ve Polonya’ya önceden yerleştirildi. Bu sayede Ukrayna’ya teslimat hızlandırılacak.

CNN’in kaynağı, top mermilerinin Ukrayna’ya ilk nakledilecekler arasında olacağını söyledi.

Buna ek olarak Ukrayna, bir dizi karadan havaya füze sisteminin yanı sıra şehirlere ve enerji santralleri gibi önemli altyapılara yönelik füze saldırılarına karşı koymanın temel aracı olan Patriot hava savunma sistemi için ek önleyiciler sağlama konusunda da ABD’ye güveniyor.

Son olarak Ukrayna, acil silah ihtiyaçlarının yanı sıra, ilk malzeme diliminin bir parçası olarak Ordunun Uzun Menzilli Taktik Füze Sistemlerini (ATACMS) de alacak.

Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna’ya ATACMS’in daha kısa menzilli versiyonlarını zaten sağladı, ancak Ukraynalı yetkililer daha yeni bir versiyon elde etme isteklerini gizlemediler. Yaklaşık 300 kilometrelik menzile sahip bu füzeler, Kiev’e Rus havaalanlarına, yakıt depolarına ve silah depolama tesislerine yönelik saldırıları yoğunlaştırma yeteneği verecek ve bu da Rusya’nın askeri yetenekleri üzerinde daha uzun vadeli bir etkiye sahip olacak.

Gazetenin belirttiği gibi, Kiev’deki yetkililer sınırı geçtikten sonra silahları ihtiyaç duyulan yerlere mümkün olan en kısa sürede teslim etmeye çalışacaklar, ancak söz konusu olan devasa miktarda ekipman göz önüne alındığında bu yine de ciddi bir lojistik sorun teşkil edecek.

Ukrayna’ya yardım

19 Nisan’da ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen 61 milyar dolarlık Ukrayna yardım tasarısının şimdi 23 Nisan’da Senato’ya ulaşması planlanıyor. Tasarı Kongre’nin üst meclisinden geçerse Başkan Joe Biden, “Ukrayna’nın acil savaş ihtiyaçlarını karşılamak üzere hızla silah ve teçhizat gönderilebilmesi” için yasayı hemen imzalayacağını söyledi.

CNN, yeni ABD askeri yardımının onaylanmasının muhtemel olduğuna göre, 155 mm’lik obüs mermileri gibi hayati önem taşıyan mühimmatın Rusya’nın ilerleyişini durdurmak için ön saflara ne kadar hızlı ulaşacağı sorusunun yanıtını aradı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Geçen hafta Meclis oylaması öncesinde konuşan Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, ABD Savunma Bakanlığı’nın herhangi bir emir verilir verilmez “hızlı bir şekilde yanıt vermeye hazır” olduğunu belirterek “Bildiğiniz gibi çok hızlı malzeme taşımamıza olanak sağlayan çok güçlü bir lojistik ağımız var. Geçmişte yaptığımız gibi birkaç gün içinde taşıyabiliyoruz” dedi.

Politico’ya göre Biden yönetiminin Ukrayna’ya her zamankinden daha büyük bir askeri yardım paketi hazırladı. Bu pakette, acil ihtiyaç duyulan topçu sistemleri ve hava savunma kabiliyetlerinin yanı sıra zırhlı araçlar da yer alacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com