Putin, Ukrayna nükleer santrallerini vurmakla tehdit ediyor: Bizi kışkırtıyorlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: AB'ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Rus lider Vladimir Putin, İngiliz özel servislerinin Rusya’yı Ukrayna nükleer santrallerini vurmaya kışkırttığını söyledi .

Doğu Ekonomik Forumu’nda konuşan Putin, FSB’nin Rus nükleer santrallerinden birinin yakınındaki elektrik hattı desteğini havaya uçurmaya hazırlandıkları iddia edilen bazı sabotajcıları nasıl gözaltına aldığına dair bir olay anlattı. Ona göre, bir desteğin tahrip edilmesinin bir şekilde “enerji santralinin işleyişini aksatması” gerekiyordu.

Bu olayla ilgili konuşan Putin, sabotajcıların “Ukrayna özel servislerinden” olduklarını ve “aynı Amerikalıların” talimatıyla “İngiliz eğitmenler” tarafından eğitildiklerini söyledi.

Putin “Neyle oynadıklarını anlıyorlar mı? Ukrayna’nın nükleer tesislerine, nükleer santrallerine karşı uygun bir eylem yapmamız için bizi kışkırtıyorlar mı? (…) Biliyorum ki benim sözlerimden sonra orada bir uluma daha başlayacak. Yine tehdit, nükleer şantaj vb.” diyen Putin, ayrıca “Az önce söylediklerim mutlak gerçek” şeklinde vurguladı.

Putin’in, sabotajcıların gözaltına alındığı iddiasından bahsederken, Rusya anayasasında resmi olarak kaydedilen Ukrayna’nın işgal altındaki bölgeleri ile gerçek Rusya toprakları arasındaki farkı açıkça belirten “bizim topraklarımızda” ifadesini kullanması dikkat çekicidir.

Rusya’nın Ukrayna’daki nükleer santrallere saldırısı

Mart 2022’den bu yana Rusya’nın kontrolünde olan Zaporoje Nükleer Santrali’nde, tesisin dış elektrik şebekesiyle bağlantısı daha önce birkaç kez tamamen kesilmişti. Energoatom’a göre bu, işgalcilerin eylemlerinin sonucuydu.

Geçtiğimiz Eylül ayında Rusya, Nikolayev bölgesindeki Güney Ukrayna nükleer santralinin yakınındaki sanayi bölgesine füze saldırısı düzenledi. Roket reaktörlerin sadece 300 metre yakınına düştü.

Buna ek olarak, Ukrayna’nın enerji sistemine saldırmaya yönelik sonbahar-kış saldırısı sırasında Ruslar, enerji dağıtım altyapısını kasıtlı olarak yok etti ve bu, başta Hmelnitskiy olmak üzere nükleer santraldeki güç ünitelerinin kapatılmasına yol açtı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com