Ukrayna’da yoksulların sayısı iki katına, zenginlerin sayısı üç katına çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaşın sonuçları: Ukrayna'da yoksulluk oranı neredeyse dört katına çıktı

2021’de Ukraynalıların % 12.2’si gıdadan tasarruf ederken, bu oran 2022’de % 19.9’a ve 2023’te % 26.2’ye yükseldi. Son iki yılda, gıdadan bile tasarruf eden Ukraynalıların sayısı iki kattan fazla artarken, herhangi bir satın alıma gücü yetenlerin sayısı neredeyse 3.5 kat arttı.

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) son Enflasyon Raporu’nda, bütçe desteği ve ekonomideki canlanma sayesinde Ukraynalıların gelirlerinin arttığını ve hane halkının mali durumunun giderek iyileştiğini garanti ediyor. Ancak aynı raporda ailelerin 2021-2023 üçüncü çeyreğine ilişkin mali durumlarına ilişkin öz değerlendirme verileri, bir iyileşme bildirmek için henüz çok erken olduğunu söylüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Düzenleyicinin anketine göre, 2021’de Ukraynalıların %12.2’si gıdadan tasarruf ederken, bu oran 2022’de %19.9’a ve 2023’te %26.2 yükseldi. Yani vatandaşların dörtte birinden fazlası gıda harcamalarını kısmak zorunda kaldı. Yiyecek için yeterli parası olan, ancak kıyafet ve ayakkabı için para biriktirmek veya borç almak zorunda kalanların payı önce arttı, sonra azaldı, ancak sonuçta iki yıl boyunca bu oran değişmedi.

Aynı zamanda zenginlerin, yani herhangi bir satın almaya gücü yetenlerin payı da önemli ölçüde artarak %0.5’ten %1.7’ye çıktı. Ayrıca yiyecek, giyecek, ayakkabı, küçük ve büyük ev aletlerini rahatlıkla alabilen vatandaşların sayısı da neredeyse üç katına çıktı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com