BBC, seferberlik sebebiyle Ukrayna’dan kaçan yaklaşık 20 bin erkek hakkında bilgi sahibi olduğunu yazıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 20,000 erkek zorunlu askerlik hizmetinden yırtmak için Ukrayna’dan kaçtı. Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı’nın bu tür istatistikleri yok, Ancak 2023’te devlet sınırını ihlal etme girişimlerinin daha az olduğunu belirtiyor.

BBC, bu sayının Ukrayna’ya komşu olan Romanya, Moldova, Polonya, Macaristan ve Slovakya’daki yasadışı sınır geçişlerine ilişkin veriler talep edilerek belirlendiğini belirtiyor. Bu bilgiye göre Şubat 2022 ile 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında 19,740 erkek bu ülkelerin sınırlarını yasadışı olarak geçti.

21,113 kişinin daha kaçmaya çalıştığını ancak Ukraynalı yetkililer tarafından gözaltına alındığını belirtiyor.

Çoğunluk (14,313 kişi) sınırı yürüyerek veya yüzerek geçmeye çalışırken, geri kalan 6,800 kişi sahte hastalıklar gibi sahte muafiyetler içeren sahtekarlıkla elde edilen resmi belgelere güvendi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Verkhovna Rada’daki başkanlık temsilcisi Fyodor Venislavsky BBC’ye sorunun ciddi olduğunu itiraf ederek “Yetkililer bu olgunun münferit olmadığını ve yaygın olduğunu görüyor. Ne yazık ki yolsuzluğun çok kalıcı olduğunu vurgulamak isterim” dedi

BBC materyalinde sunulan rakamlar hakkında yorum yapması istendiğinde, Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı sözcüsü Andrey Demçenko, elinde komşu ülkelerden istatistik bulunmadığını ve hangi koşullar altında sınır veya göç mevzuatı ihlallerinde kişilerin gözaltına alınabileceklerinin belirli olduğunu belirtti.

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex’e göre Mart 2022 ile Ağustos 2023 arasında 8,512 Ukrayna vatandaşı AB’nin doğu sınırlarını yasadışı olarak geçtikleri için gözaltına alındı. Mart – Aralık 2022’de 5,035 kişi; Ocak – Ağustos 2023’te 3,477 kişi gözaltına alındı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com