Ukrayna’da bu yıl, 13 binden fazla yeni HIV enfeksiyonu vakası bildirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Halk Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan raporda Ukrayna’da, bu yılın son on ayında, 13 binden fazla yeni HIV vakası bildirildiği açıklandı.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre açıklamada, “Bu yılın Ocak-Ekim döneminde, Ukrayna’da 13 binden fazla HIV enfeksiyonu vakası, 6 binden fazla AIDS vakası ve AIDS nedeniyle yaklaşık 2,500 ölüm resmi olarak kaydedildi.” denildi.

Toplamda, Ukrayna’da, Halk Sağlığı Merkezi’nin verilerine göre, 1 Ekim itibariyle, 136 bin HIV bulaşmış vatandaş tıbbi gözetim altında bulunmaktadır. Aynı zamanda, kurum 15-24 yaşları arasındaki Ukraynalı gençler arasındaki HIV prevalansının, önleyici tedbirlerin yaygınlaşması ileistikrarlı bir düşüş eğilimine sahip olduğunu belirtti.

Ayrıca, HIV tedavisi için tüm ilaçlar temin edilmektedir.

Aynı zamanda merkez, bu yılın 1 Kasım itibariyle HIV enfeksiyonunun en yaygın yayılma şeklinin cinsel yolla olduğunu belirtti.

Bakınız: 244 Bin Ukraynalı HIV Taşıyor

Bildirildiğine göre, Dünya AIDS Günü her yıl 1 Aralık’ta kutlanıyor. 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen gün; BM Genel Kurulunun desteğiyle kabul edildi.

AIDS ilk olarak 80’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı.

Salgının başlamasından bu yana, dünyada 74.9 milyon insana HIV bulaşmış ve 32 milyon kişi AIDS kaynaklı hastalıklardan ölmüştür.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com