Rusya, UNESCO Yürütme Konseyi’nden çıkarıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: UNESCO basın servisi

UNESCO’nun tarihinde ilk kez bir üye, Rusya, örgütün Yürütme Konseyi’nden çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy böyle bir kararı doğru bulduğunu, saldırgan bir ülkenin bir dünya örgütünden her defasında dışlanmasının, Rus etkisi döneminin sona erdiği ve Rusya’nın uluslararası rolünün yalnızca zayıflayacağını göstermekte olduğunu belirtti.

Ukrayna’nın BM’deki daimi temsilcisi Sergey Kislitsyaa, Moskova’nın yakın zamanda seçimler sonucunda BM Uluslararası Adalet Divanı’ndan ihraç edildiğini ekledi. Kuruluşundan bu yana ilk kez Rusya Federasyonu’ndan bir temsilci mahkemeye katılmadı.

Rusya küresel nüfuzunu giderek kaybediyor

Ekim ayında Rusya’nın, dünyanın dört bir yanından 160’tan fazla istihbarat birimini birleştiren küresel mali istihbarat konusunda Egmont Grubu’na katılımının askıya alındığı öğrenildi. Bu grup mali suçlar, kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer ilgili suçlarla mücadele etmek için kuruldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Rusya’nın bu gruba katılımının askıya alınması, Rusya’nın bu bilgilere erişiminin sınırlı olacağı anlamına gelmektedir.

Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya Federasyonu birçok uluslararası kuruluştan dışlandı. Bunların arasında Avrupa Ulusal İnsan Hakları Kurumları Ağı (ENNHRI) ve spor kuruluşları da bulunmaktadır .

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği de Rusya’yı 2022/23 sezonunda Milletler Cemiyeti ve Avrupa Kupalarından resmen çıkardı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com