Ukraynalıların üçte birinin yaşam kalitesi düşük, yüzde 70’i gelecekten emin değil

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bir nükleer saldırı bile korkutmuyor: Ukraynalıların yüzde 89'u savaşa devam etmeye hazır

Geniş çaplı bir işgal girişiminin ardından Ukraynaların üçte biri ortalamanın altında bir yaşam kalitesine ve refah düzeyine sahip.

Bu, HIAS Ukrayna ve sivil toplum kuruluşu “Divçata” tarafından yapılan “18 ay sonra: Ukrayna’da ruh sağlığı ve psikososyal ihtiyaçların değerlendirilmesi” konulu çalışmanın sonuçlarını değerlendiren HIAS Uluslararası bölge uzmanı Yuliya Yuşçenko “Halkın neredeyse üçte birinin (%35) refah düzeyi ve yaşam kalitesi ortalamanın altında veya düşük, %26’sında depresyonla ilişkili belirtiler var. Kadınlar daha savunmasız, refahları daha düşük, yaşlılar ve sunumda şunları söyledi: İnsanlar aynı zamanda düşük gelir düzeyi sebebiyle de risk altındadır.” diye açıkladı.

Görüşülen kişilerin şu anda hissettikleri stres belirtileri arasında %70’inin geleceğe dair belirsizlik olduğunu, ayrıca hem sivil (%39) hem de askeri (%26) sevdikleri için endişe duyduğunu, üçte biri de ekonomik zorlukları belirtti.

Araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 46’sında bir yakını askere gitmiş, yüzde 10’dan fazlası bir sevdiğini kaybetmiş ya da bir tanıdığı yaralanmış.

Ankete katılanların yarısından fazlası, eskiden zevk aldıkları faaliyetlere olan ilgilerini kaybettiklerini ve iş veya istihdamda zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Araştırmaya göre, katılımcıların %48’i uyku sorunları, %46’sı üzgün bir ruh hali, %44’ü sürekli heyecan, %39’u yorgunluk, %31’i konsantrasyon sorunları, %26’sı ruh halindeki ani değişiklikler olduğunu belirtti. Katılımcılar tarafından belirlenen diğer stres belirtileri arasında vücut ağrıları veya baş ağrıları, ilgisizlik, hafıza sorunları, umutsuzluk duyguları, takıntılı düşünceler, dürtüsel veya saldırgan davranışlar ve suçluluk duyguları yer alıyor.

“Divçata” STK’sının analitik departmanı başkanı Lidya Antonyuk’un belirttiğine göre de ebeveynlerin yalnızca %1’i çocuklarında intihar düşünceleri veya ruh halleri gözlemlediklerini söylerken, gençler arasında yapılan bir anket %8 şeklinde farklı bir rakam verdi.

Araştırmacıların belirttiği gibi, stresin nedenleriyle ilgili anket sırasında gençler, akrabalarıyla ve hatta evcil hayvanlarıyla temasın kesilmesini, işlerini kaybetme veya istihdam sırasında istenmeme korkusunu, üniversiteye girmenin zorluğunu ve bununla bağlantılı yer seçimini belirttiler.

Yermak: Ukrayna “Minsk”in hatalarını tekrarlamayacak

Aynı zamanda erkekler yurtdışına giden çocukların hayatlarına katılamama endişesi yaşarken, kadınlar özellikle aileye bakmak zorunda kalanlar, güvenlik ve stratejik kararlarla ilgili sorumluluk yükünü daha fazla hissediyorlar.

Anket sırasında ebeveynler ve veliler, çocukların daha sorumlu hale geldiklerini ve çok çabuk olgunlaştıklarını kaydetti.

Araştırma Haziran-Ağustos 2023 arasında gerçekleştirildi. Ukrayna’nın farklı bölgelerinden ve farklı yaş gruplarından 2.000’den fazla katılımcıyla röportaj yapıldı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com