Yermak: Ukrayna “Minsk”in hatalarını tekrarlamayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak Washington’daki Hudson Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan topraklarında egemenliği yeniden tesis etme konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olduğunu söyledi.

Yermak “Herşeye rağmen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Dinyeper’in sol yakasında bir köprübaşı ele geçirdi. Adım adım Kırım’ı askerden arındırıyorlar. Mesafenin yüzde 70’ini kat ettik. Karşı saldırımız da devam ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin net bir planı var. Öncelikleri arasında savunma sanayimizin geliştirilmesi ve kendi silah üretimimizin yaygınlaştırılması yer alıyor.” diye ekleyen Yermak şu anda silaha ihtiyaç olduğunu belirterek “Size gerçeği söyleyeyim: Bu kış bizim için de zor geçecek. Yine enerji ağlarına, altyapılarına saldırarak vatandaşlarımıza terör girişiminde bulunacaklar. Ancak hava savunmasını güçlendirmek toparlanmanın anahtarı olacak. Ukrayna’nın toparlanması için güvenilir bir şemsiyeye ihtiyacı var. Özellikle bunu güçlendirmek, Ukrayna’daki havalimanlarından birini açmamıza olanak tanıyacak. Bunun üzerinde çalışıyoruz!” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yermak, Ukrayna’nın aldığı her birim savunma malzemesinin hesabını verebileceğini vurguladı ve şeffaflığın önemine değinerek “Avrupa’nın en yozlaşmış ülkesi olduğu efsanesi resmen çürütüldü. Dondurulmuş dönüşüm efsanesi ortadan kalktı. Demokrasinin gerilediğine dair efsane de ortadan kalktı” diye ekledi.

Savaşın uzlaşma yoluyla sona erdirilmesinin bir duraklamadan başka bir şey olmadığını ve Ukrayna’nın Minsk’in hatalarını tekrarlamayacağına özel vurgu yaparak “Ve tek doğru Normandiya formatının Ronald Reagan’ın tanımladığı format olduğuna inanıyorum: Gerçekliğe bağlıyız. Amerika’nın müttefiklerinin gücü Amerika Birleşik Devletleri için önemlidir ve Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenlik garantileri Avrupa demokrasilerinin özgürlüğünün devam etmesi için önemlidir” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com