Ahıska Türkleri Ahıska’ya dönmek için Ukraynalı yetkililerden yardım isteyecek.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: ukrinform.ua

Ukrayna’da yaşayan Ahıska Türkleri, Stalinist rejim tarafından tahliye edildikleri Ahıska’ya dönüş konusunda Gürcistan ile müzakerelerin yeniden başlatılması için Ukraynalı yetkililerden yardım isteyecek.

Ukrinform ajansının verdiği haberde, Ahıskalı aktivist Sadiyar Memmedov, Ahıska Türklerinin SSCB’nin totaliter rejimi tarafından sınırdışı edilmesinin yıldönümünde yapılan “Üç kez göçe zorlanan Ahıska Türkleri topluluğu savaş koşullarında nasıl yaşıyor?” konulu toplantıda sırasında şöyle konuştu:

Ukraynalı yetkililerden Gürcistan’la ilişkilerimizde bize yardım etmelerini, topraklarımıza dönüş konusundaki müzakerelerimizi sürdürmemizi isteyeceğiz.

Ona göre Ahıska Türkleri, bin yıldır Gürcü halkının yanında yaşıyor ve onlarla “herhangi bir kavga” niyetinde değil ve kendi topraklarında yaşama hakkını yeniden kazanmanın peşinde.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Fotoğraf: ukrinform.ua

Ahıskalı halk aktivisti, dünya genelinde Ahıskalı Türklerin sayısının yaklaşık 600 bin kişi olduğunu bildirdi.

Bu halkın çıkarlarını savunan kamu kuruluşları olduğunu da belirterek “Bu, Türkiye’deki “Datub” ve bir diğeri “Vatan”. Bizi dünyanın çeşitli platformlarında temsil ediyorlar ve Ahıska Türklerinin Gürcistan’a dönüşü için çok şey yapıyorlar. Gürcü otoritelerle bu konularda görüşüyorlar. Şu anda bu kuruluşlar, Ahıskalı Türklerin nerede yaşarlarsa yaşasınlar iyi koşullara sahip olmaları için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

14 Kasım Ahıska Türklerinin tarihinde trajik bir tarih olup, Stalin rejimi tüm ulusu tarihi vatanından Orta Asya’ya sürmüştür.

1990’ların başında Özbekistan’da yaşanan pogromların ardından Ahıska halkının bir kısmı Ukrayna’da yeni bir yuva buldu. Ancak ilk tehcirden 79 yıl sonra Ukraynalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerler ya Rus işgaline girdi ya da savaş alanına dönüştü.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com