20 bin kişi Mariupol’dan Rusya’ya zorla sınır dışı edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Mariupol belediye başkanlığı tarafından bildirildiğine göre Rus işgal birlikleri, 20,000’den fazla sakini Donetsk bölgesindeki Mariupol’dan Rusya Federasyonu topraklarına zorla çıkardı.

Özellikle, halkın sınırdışı edilmesine ilişkin bir sonraki yerleşik vaka, şehrin Sol Yaka bölgesindeki 2 No’lu doğum hastanesinden 70’den fazla kişinin çıkarılması oldu. Burada hem sağlık personeli, hem de hastalar sınırdışı edildi.

Erdoğan, Rusya’nın Donbass ve Kırım’a ilişkin iddialarını “gerçek dışı” olarak nitelendirdi.

Belediye başkanlığından yapılan açıklamada “Zaten Rusya’ya kendi istekleri dışında götürülen 20.000’den fazla Mariupol sakini olduğu bilinmektedir. Ukrayna vatandaşlarından kimlik belgeleri alınıyor ve sözde filtreleme kamplarına gönderiliyor. Ardından Rusya’nın uzak şehirlerine yönlendiriliyorlar. Burada kullanılan ilke ve ihraç sebepleri ise bilinmiyor.” denildi.

Rusya’nın şu anda II. Dünya Savaşı sırasında faşist birliklerin eylemleriyle karşılaştırılabilecek tüm olası insan haklarını ihlal ettiğini belirten belediye başkanı Vadim Boyçenko “Ancak zorla alınan tek bir Mariupol vatandaşını Rusya topraklarında bırakmayacağız. Sürgün sakinlerinden oluşan bir üs oluşturuyoruz ve hemşehrilerimizin geri dönüşü için etkili bir mekanizma geliştiriyoruz. Bu, gerçekleştirdiğimiz büyük bir iş. Donetsk askeri yönetiminin başındaki Pavel Kirilenko liderliğinde, insanları evlerine döndürmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com