Zelenskiy: Rusya artık Karadeniz’i köprübaşı olarak kullanamayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Rusya artık Karadeniz’i kendi köprübaşı olarak kullanamıyor. Ukrayna, ortaklarının yardımıyla inisiyatifi ele geçirmeyi başardı ve Rusya Federasyonu’nu savaş gemilerini korumak için Karadeniz’in doğu kısmına kaçmaya zorlayacak güvenlik koşulları yarattı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından PACHES zirvesindeki konuşmasında deniz uçağı filosunın – Ukrayna filosu – dünyada ilk kez Karadeniz’de faaliyet göstermeye başladığı belirtildi.

Zelenskiy, “Aynı zamanda, eylemlerimizin ana sonuçlarından biri olarak, Rusya’nın, dünyanın diğer bölgelerini istikrarsızlaştırmak için Karadeniz’i bir sıçrama tahtası olarak kullanamadığını da belirtmek isterim.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, küresel güvenliğin temellerinden birinin Karadeniz bölgesinde yer aldığına ve bu nedenle Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkelerinin işbirliğinin daha da artması gerektiğine inandığını belirterek “Bugün artık dünya sizlerle birlikte bölgemizin önemini, Karadeniz’in önemini anlamıştır. Küresel güvenliğin temellerinden biri de burada yatmaktadır. Böyle bir güvenliğin garantörü olan ortaklarımız var. Biz tüm dünyaya istikrar katabiliyor, barışı güçlendirebiliyoruz. Ve bunu zaten yapıyoruz.” diye vurguladı.

Rusya’nın kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik saldırganlığının temel unsurlarından birinin Karadeniz’deki saldırganlık olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Rusya’nın Kırım’daki askeri köprübaşı, çeşitli halkların normal yaşamını baltalamak için yıllardır kullandığı yerdir.” dedi.

Ona göre Rusya, 2008’de Gürcistan’a saldırmak, Orta Doğu’da, özellikle de Suriye’de savaşı ve kaosu kışkırtmak için Karadeniz’i kullandı. “Ukrayna’ya ve tüm Avrupa’ya karşı hibrit savaş, Kırım’ın ele geçirilmesiyle başladı” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Zelenskiy, 24 Şubat’ta topyekun savaşın başlamasıyla birlikte Rusya’nın sadece Ukrayna’ya karşı değil, bölgemizi ve Karadeniz’i de silaha dönüştürmeye çalıştığını kaydetti. Saldırganın, küresel gıda pazarını yok etmek ve böylece dünyanın farklı yerlerinde yeni kaos salgınlarını tetiklemek için limanların abluka altına alınmasına ve Ukrayna limanının ve ihracat altyapısının kasıtlı olarak yok edilmesine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı zirve katılımcılarına seslendi: “İşbirliğimiz sayesinde tüm bunlar sona eriyor. Lütfen bu topyekün savaş döneminde birlikte neler başardığımıza bakın.”

Karadeniz bölgesi halkları arasındaki ortakların desteğiyle işbirliğinin, dünya gıda pazarında istikrarı yeniden tesis edebileceğini ve dolayısıyla Fas’tan Güneydoğu’ya kadar düzinelerce halk için normal yaşamın güvenliğini yeniden sağlayabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Karadeniz’in artık deniz ihracat koridorlarımızın çalışmasına olanak tanıyan batı kısmına böyle bir koruma sağlamayı başardık. Tuna bölgesi de yeni bir önem kazanıyor: aynı zamanda küresel güvenlik açısından da kritik öneme sahip.” dedi.

Faaliyetleri uluslararası düzenin korunmasına yardımcı olan ve dünyaya daha fazla barış ve güvenliği garanti eden tüm liderlere, devletlere ve halklara şükranlarını dile getirdi.

“Ve bölgedeki komşularımıza: Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Moldova, küresel güvenliğin yanında oldukları için teşekkür ediyorum. Dürüst barışın yeniden tesis edilmesinin ve Rusya’nın özellikle Siyah Bölgedeki saldırgan varlığının ortadan kaldırılmasının mümkün olacağından eminim. Deniz, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesine yardımcı olacak ve Kafkasya’daki tüm devletlerin ulusal güvenliği için daha fazla garanti oluşturacaktır.” diye vurguladı.

Ukraynalıların üçte birinin yaşam kalitesi düşük, yüzde 70’i gelecekten emin değil

Karadeniz bölgesindeki durumun ve ülkeler arası işbirliğinin gelişmesinin doğrudan Balkanlar ve Baltık Denizi bölgesinin büyüme ihtimaline bağlı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı, “Rus saldırganlığının üstesinden gelerek Baltık-Karadeniz-Azak bölgesi ve komşu bölgelerdeki tüm halkların güvenliğini sağlayacağız” diye ekledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Karadeniz bölgesinde yer alan 12 ülkenin bir alt bölgesel birliğidir. Organizasyon, katılımcı ülkelerin yakın ekonomik işbirliği, malların, sermayenin, hizmetlerin ve işgücünün serbest dolaşımı ve bu ülkelerin ekonomilerinin dünya ekonomik sistemine entegrasyonu amacıyla oluşturulmuştur.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com