Zelenskiy, 2023 yılını değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi: Ne anlattı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Zelenskiy cephedeki durumdan, Ukrayna’nın uluslararası toplum tarafından desteklenmesine kadar pekçok konudan bahsetti.

19 Aralık 2023 Salı günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, yılın sonuçlarına ilişkin büyük bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin savaşın gidişatı, seferberlik ve Ukrayna’ya verilen destek hakkındaki sorularını yanıtladı.

Ön cephede durum

Cephedeki duruma değinen cumhurbaşkanı, Rusya’nın bu yıl Ukrayna’da hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını vurguladı. İlk başta Rusya Federasyonu Ukrayna’yı işgal etmek istedi, ardından “Özel Askeri Operasyon (SVO)” nun amacına Donbass’ın idari sınırlarına erişim denildi. Bunu beceremedi.

Ayrıca Zelenskiy, Ukrayna’nın 2023 yazında ülkenin güneyinde gerçekleştirdiği karşı saldırının, Ukrayna ordusunun elinde yeterli mühimmat bulunmaması nedeniyle karmaşıklaştığını söyledi. Özellikle hava sahasını kontrol etmek için yeterli araç yoktu.

Ukrayna’nın önümüzdeki 12 aydaki savaştaki hedeflerini de açıklamadı. Başkan, güneydeki zorlukların etraftaki herkesin Ukrayna’nın hedeflerinin ne olduğunu söylemesiyle bağlantılı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Rusya ile savaşı 2024’te bitirmenin mümkün olup olmadığını anlattı: “İstikrarımızı kaybetmezsek savaşı daha erken bitiririz. Ruhumuzu kaybetmezsek şüpheyle yaşayabiliriz ama aynı zamanda ülkeyle birlikte de yaşayabiliriz” diyerek “Üzgünüm. Ve ben buna hazır değilim. Ve biliyorum ki benim gibi birçok insan var, milyonlarca. Biz ülkemizden vazgeçmeye hazır değiliz. Hazır değiliz, ilk günden son güne kadar bu böyle olacak.” dedi.

1991 sınırlarına dönüş planlarına ilişkin açıklamalarda bulunan cumhurbaşkanı, bu konuda stratejinin değiştirilemeyeceğini, taktiğin değiştirilebileceğini kaydetti. Anayasaya göre buraların Ukrayna toprakları olduğunu vurguladı.

Ukrayna’da seferberlik

Ordu, Zelenskiy’e 450-500 bin kişiyi daha seferber etme teklifinde bulundu. Cumhurbaşkanına göre, eğer ek seferberlik güçlerinden bahsediliyorsa, “seferberliğin sona ermesi süreçlerini” bulmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı ayrıca “bu formattaki seferberliğin Ukrayna’ya ilave 500 milyar UAH’a mal olacağını” belirtti.

Aynı zamanda Zelenskiy, parlamento tarafından kabul edilmesi halinde kadınların seferberliğine ilişkin yasayı imzalamayacağının güvencesini verdi. Aynı zamanda kanunda doğru argümanların sunulması halinde 27 yaşından küçük erkeklerin harekete geçirilmesi konusunu da değerlendirmeye hazır.

Rusya Federasyonu ile müzakere olasılığına ilişkin Zelenskiy, bu konunun bugün için geçerli olmadığını kaydetti. Rusya’dan böyle bir talep görmüyor.

Silah

Bu kış Ukrayna’ya birçok yeni Patriot hava savunma sistemi gelecek. Ancak cumhurbaşkanı sağlanacak komplekslerin sayısını açıklamadı.

Kendi silahlarının üretilmesinden bahseden cumhurbaşkanı, gelecek yıl Ukrayna’da bir milyon insansız hava aracı üretileceğini söyledi.

Mahkumların serbest bırakılması

Zelenskiy, mahkum değişimiyle ilgili sorunlardan bahsetti ve “sürecin karmaşık olduğunu” kaydetti. Mahkum değişimi sürecini tam olarak neyin karmaşık hale getirdiğini söyleyemediğini, çünkü “bunun pek etik olmayacağını” ekledi ve “Süreç karmaşık. Belki yetkililer gerçekten çok fazla iletişim kurmuyor. Bu bilgiyi Lubinets’e, Budanov’a ileteceğim. Böylece onlar da iletişim kurmaya devam etsinler ve bunu akrabaları ve arkadaşları için daha anlaşılır hale getirsinler. Acılarını anlıyorum. Bu parça işliyor. Gerçekten bazı nedenlerden dolayı yavaşladı, onlar… Rusya Federasyonu’ndan kaynaklanan nedenler. Ancak buna karşılık gelen çok özel nedenler var” dedi.

Devlet başkanı bu yolun açılacağını da sözlerine ekledi. Sivillerle, özellikle de çocuklarla ilgili olarak, “sayıları az ama yine de yavaş yavaş geri dönüyorlar” dedi. Katar bu konuda Ukrayna’ya yardım ediyor.

Kırımlılar hakkında konuşan Zelenskiy, bunun “karmaşık bir hikaye” olduğunu kaydetti. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok çalıştıklarını belirterek “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz Kırım’da bulunan tüm tutsaklarla ilgili sonuçları göstermedi.” dedi.

Başkan ayrıca Ukraynalıların geri gönderilmesi için özellikle İsviçre, Norveç ve bazı Arap ülkeleriyle ayrı çalışmaların sürdüğünü de kaydetti.

ABD’den yardım

Başkan, ABD’nin Ukrayna’ya beklenen yardımı sağlayacağına inanıyor. Soru tarihlerde. “ABD’nin bize ihanet etmeyeceğine düşünüyorum” diyerek güvenini dile getirdi.

Ancak Donald Trump Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı seçilirse ABD’nin Ukrayna’ya yönelik politikası değişebilir. Ukrayna’ya yönelik politika farklılaşırsa, daha “soğuk, daha içsel” olursa, yani iç meselelere öncelik verilirse bu, Ukrayna’daki savaşın gidişatını büyük ölçüde etkileyecektir.

Polonya-Ukrayna sınırının ablukası

Başkan, sınırın Polonyalı nakliyeciler tarafından abluka altına alınmasının yanı sıra tahıl ihracatındaki zorluklar hakkında duygusal bir yorumda bulundu. Zelenskiy, siyasi olaylara rağmen Ukraynalıların Polonyalılara büyük sempati ve sevgiyle yaklaştığını vurguladı. Ancak Ukrayna için nisan ayından eylül ayına kadar çok zor oldu, yüz milyonlarca dolar kaybetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

“Bir kez daha vurguluyorum, halkınıza minnettarım. Ama beni anlayın, ben bir paçavra değilim, savaş sırasında ülkemin çıkarlarını koruyorum, dedim ki, bırakın dışarı çıkarsınlar. İzin verilmedi.Bu yanlıştı. Sadece yanlış!” diye vurguladı.

Aynı zamanda Zelenskiy, Polonya toplumunda kaybedenin siyaset olduğunu, hükümet yetkililerinin seçilmesi olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi. Durumun eşitlenmesi ve çözülmesi gerektiğine inandığını da belirtti.

Konseydeki skandallar ve hükümetin küçültülmesi

Cumhurbaşkanı takımını değiştirmeyeceğini söyledi. Milletvekilleriyle ilgili sorular var ama Verkhovna Rada, savaş sırasında milletvekilleriyle yaşanan skandalların arka planında feshedilemez. Sorunun çözümü için mevzuatın değiştirilmesi ve seçim yapılması gerekiyor.

Ayrıca Zelenskyi, hükümetin daha da küçültülmesi için çalıştığını söyledi. İnsansız ülkeyi yönetmenin çok zor olduğunu kaydederek “Bu hükümeti küçültmek istiyorum, param yok; seferberlik için benden 500 milyar dolar istendi” diye vurguladı.

Ukrayna uluslararası sahnede

Zelenskiy, Ukrayna’nın henüz NATO’ya davet edilmediğini açıkça ifade etti. Ancak İttifak’a katılmak şu anda Ukrayna için “en güçlü seçenek”. Aynı zamanda, Ukrayna’nın bloğa bir tür kısmi katılımına ilişkin sinyalleri “sanrısal” olarak nitelendirdi.

Devletin ortaklardan “güvenlik garantileri” alma konusunda ne kadar ilerleme kaydettiğini anlattı. Cumhurbaşkanına göre süreç beklediğinden biraz daha yavaş ilerliyor. Ukrayna’nın görevi ihtiyaç duyduğu vizyonu ortaklarına aktarmaktır. Zelenskiy, bunun henüz başarılamadığını ancak küresel olarak garantiler konusunda “topun” Ukrayna tarafında olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda Zelenskiy, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile ateşkes veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog konusunda asla konuşmadığına dair güvence verdi.

İşletme vergi denetimleri

Ticari vergi denetimlerinin yeniden başlatılması Uluslararası Para Fonu’nun bir gereğidir. Zelenskiy, cumhurbaşkanının bu konuda etki sahibi olamayacağını vurguladı. Parlamenterlere bir alternatif – iş dünyası ile etkileşime girecek tek bir ekonomik yapı – yaratmalarını önerdi.

Zalujniy ile “Çatışma”

Zelenskiy, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Valeriy Zalujniy ile “çatışma” konusuna son verdi. Başkanla çalışma ilişkisinin olduğunu vurgulayarak “Zalujniy ile bir çalışma ilişkim var, Genelkurmay’la birlikte savaş alanındaki sonuçtan kendisi sorumlu olmalı. Pek çok soru var. Ayrıca Tavria’nın komutanı da var. Bu zor bir konu, saldırgan var. Bir şeyler oldu, bir şeyler yeterli değil. Bu çok karmaşık bir hikaye.” dedi.

Gelecekte Zalujniy ile çalışmayı sürdürmeyi planladığını kaydetti.

Orta Doğu’daki çatışma ve Ukrayna’daki savaş

Zelenskiy, Ortadoğu’daki savaşın arkasında Rusya’nın olduğunu söyledi. Kendisine göre bu savaş bugün Avrupa’da bir trajedi ve bir meydan okumadır, çünkü “bunun arkasında Rusya Federasyonu’nun etkisi vardır.” Aynı zamanda İsrail’deki savaş nedeniyle Ukrayna’ya olan ilgi ve yardım azaldı.

Aynı zamanda Gazze Şeridi’ndeki durumun Ukrayna’daki savaşla karşılaştırılamayacağını söyledi. Devlet başkanı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve istilasının, Ukrayna vatandaşlığına sahip kişilerin Rusya topraklarına düzenlediği terör saldırısıyla başlamadığını vurguladı.

Ukraynalıların eve dönüşü ve çoklu vatandaşlık

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın daha güçlü bir hava savunma sistemine sahip olması ve Avrupa ülkelerinden gelen desteğin azalmasıyla yurtdışına çıkan birçok zorunlu göçmenin Ukrayna’ya dönmeye başlayacağını söyledi.

Ayrıca çoklu vatandaşlığın getirilmesinin gerekliliğine de değindi. Zaten bununla ilgili bir yasa var.

Yakın gelecekte Avrupa Birliği’nde olacağız. Dolayısıyla bugün bu tür tekliflerde bir yanlış görmüyorum. Çoklu vatandaşlıktan tam kapsamlı bir savaş başlamadan önce bahsetmiştim. Programımızda da vardı. Bunun gerçekten normal olduğunu düşünüyorum ve dünyada gerçekten 60 milyon Ukraynalı olduğunu düşünüyorum ve hepsinin mutlaka Ukrayna’da yaşaması gerekmiyor, onların bir geçmişi var, aileleri var, birisi Kanada’da doğmuş. Ancak onlara Ukrayna’yı destekleme, Ukraynalı olduklarını hissetme, yardım etme, burada iş açma ve vergi ödeme fırsatı vermek vs. – tüm bunlar kesinlikle Ukrayna için bir artı” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com