The Economist: Batılı yetkililer Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının 5 yıl sürebileceğine inanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Batılı yetkililer Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının bir beş yıl daha sürebileceğini giderek daha fazla dile getiriyor. Şu anda savaşın sona ereceğine dair bir işaret görünmüyor.

The Economist’teki makaleye göre Ukrayna’daki savaş, 1945’ten bu yana Avrupa’nın en büyük savaşıdır ve şu ana kadar sona erme belirtisi göstermemektedir. Batılı yetkililer, ne Rusya’nın ne de Ukrayna’nın taviz vermeye hazır olmadığını, ancak henüz “çıkmazı kıramadıklarını” iddia ediyor.

Ukrayna’daki savaş uzayabilir

Yazıda, İsrail ile Hamas arasındaki Gazze Şeridi’ndeki savaşın tüm Orta Doğu’ya yayılma tehlikesi taşıdığı ve arka planda ABD ile İran’ın çatıştığı bir dönemde “bunların mutlu zamanlar olmadığı” belirtiliyor. Aynı zamanda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü geniş çaplı savaş da sona erme belirtisi göstermiyor ve 5 yıl daha devam edebilir.

Yayın ayrıca, aylarca füze rezervi biriktiren Rusya’nın Ukrayna enerji sistemlerine sürekli saldırılara başlayacağı kış aylarında Ukrayna’nın hava savunma kullanımının keskin bir şekilde artacağını da yazıyor.

Şu ana kadar ABD hem Ukrayna’nın hem de İsrail’in ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve son haftalarda Fransa ve Almanya Ukrayna’ya yardımı artırma sözü verdi. Ancak savaş, daha da kötüsü her iki savaş da uzarsa ülkeler zor anlar yaşayacak.

Düşünce kuruluşu Washington Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Mark Cancian, bunun ardından bazı kilit sistemlerin İsrail’e devredilmesi nedeniyle taviz verilmesi gerekeceğini söyleyerek “Ukrayna’nın karşı saldırı için ihtiyaç duyduğu birçok sistem bizim istediğimiz miktarlarda mevcut olmayabilir.” dedi.

En zor şey yeni bir savaş durumunda olacak

Yayın, Ukrayna’daki savaşın Avrupa’da açık bir yara olarak kalması ve Orta Doğu’nun yanmaya devam etmesi durumunda yeni bir ciddi kriz çıkması durumunda Batı’nın zor durumda kalacağını yazıyor.

Yayındaki gazeteciler, daha ciddi sorunun gerçekte Amerika’nın kendisini ve müttefiklerini aynı anda silahlandıramaması olduğunu yazıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden İskender Rehman, üretim hatları zaten Ukrayna’yı silahlandırma ihtiyacıyla başa çıkmakta zorlanıyorsa, Çin gibi bir düşmanla gerçekten uzun süreli bir çatışma durumunda tamamen aşırı yükleneceklerini söyledi.

Risklerden biri, düşmanların diğer ülkelerdeki kaostan kendi amaçları doğrultusunda faydalanabilmesidir. Örneğin Amerika Pasifik’teki bir savaşta çıkmaza girerse İran nükleer silah geliştirmede ilerleyebileceğinden daha emin olacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca uzmanlar aktif bir gizli anlaşma ihtimalini de göz ardı etmiyor ve bu daha da endişe verici. Avrupalı askeri planlamacılar, Rusya’nın Tayvan krizi sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nin dikkatini dağıtmak ve müttefiklerini kendi tarafına yakın tutarak Asya’ya yardım eli uzatmasını engellemek için tehdit edici manevralar gerçekleştirebileceği olasılığını gözardı etmedi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com