Bloomberg: Petrol yaptırımları Rusya ekonomisini sert bir şekilde etkiliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Petrol yaptırımları Rusya ekonomisini sert bir şekilde etkiliyor

Rus petrolünün Avrupa Birliği’ne ithalatının neredeyse tamamen yasaklanması, Rusya’nın petrol gelirlerine zarar verdi.

Yayında belirtildiği üzere, ABD yönetimi daha önce AB’nin Rus petrolüne yönelik 5 Aralık’ta yürürlüğe giren yaptırımlarının enerji fiyatlarında keskin bir artışa yol açacağından korkuyordu. Rus petrolünün tankerlerle taşınmasıyla ilgili lojistik, sigorta ve finansal hizmetlerin yasaklanması özellikle endişe vericiydi.

Sonuçları hafifletmek için, fiyatın üst sınırının varil başına 60 dolar olarak belirlenmesi önerildi. Böyle bir durumda, tedarik ve hizmet yasağı geçerli olmayacaktı.

Yayın, “Ama en azından şimdilik endişelenmenize gerek yok gibi görünüyor” diye ifade etti.

Moskova’nın verilerine göre, Rusya Avrupa pazarında günde 1.5 milyon varilden fazla kaybetti. Polonya ve Almanya, boru hatlarından petrol ithalatını durdurma yükümlülüklerini yerine getirirlerse, yıl sonuna kadar günde 500 bin varil daha kaybedecek.

Azerbaycan, Ukrayna’ya bir parti trafo ve jeneratör gönderiyor

Aynı süreçte, dünya petrol fiyatları da düştü. Brent ham petrolü, yaptırımların yürürlüğe girmesinden sonra Pazartesi günkü yüksek seviyelerinden %14 düşüşle hafta sonunda varil başına 77 doların altında işlem gördü.

Aynı zamanda, Rus Ural petrolünün fiyatı daha da düştü ve ülkenin Baltık limanlarında varil başına 40 dolardan biraz fazla fiyatla satıldı.

Yayına göre, AB yaptırımları yalnızca petrol kıtlığı yaratmadı, aynı zamanda piyasaların aşırı doygunluğuna da yol açtı.

Bildirildiği üzere, 5 Aralık’ta AB’nin Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları yürürlüğe girdi. Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilen petrol ve petrol ürünleri ile yağlar için limit fiyat varil başına 60 dolar olarak belirlendi. Piyasa durumunun gelişimine cevap vermek için fiyatlar her iki ayda bir gözden geçirilecek ve Uluslararası Enerji Ajansı verilerine dayanarak hesaplanan Rus petrol ve petrol ürünleri için ortalama piyasa fiyatından %5 daha düşük bir seviyede belirlenecektir.

G7, Avrupa Birliği ve Avustralya, Kremlin’in Ukrayna’ya karşı savaşı finanse etme kabiliyetini azaltmak için Rus petrolünün uluslararası ticaretine varil başına 60 dolarlık bir fiyat sınırı getirdiğini duyurdu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com