Zelenskiy, G7 liderleri toplantısında Ukrayna’da barışı hızlandırmak için atılacak üç adım önerdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy, G7 liderleri toplantısında Ukrayna'da barışı hızlandırmak için atılacak üç adım önerdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, G7 ülkelerinin liderleriyle video bağlantısı aracılığıyla yaptığı konuşmada, Ukrayna’da barışın gelişini hızlandıracağını düşündüğü üç adımı uygulamalarını önerdi: yeni kuvvetler, yeni enerji gücü ve diplomasi.

Zelenskiy, “Rusya saldırganlığını sürdürüyor ve bu sebeple Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi gerekiyor. Barışın gelişini hızlandıracak uzun zamandır beklenen adımları atmalıyız. Bunlardan üç tane var.” dedi.

1. Adım: Yeni askeri destekler

Cumhurbaşkanı, ilk adımın, jet topçuları, uzun menzilli füzeler ve tanklarla Ukrayna’nın savunma desteğini artırmayı içeren “yeni kuvvetler” olduğunu kaydederek “Daha fazla roket topçusuna ve daha uzun menzilli füzelere ihtiyacımız var. Bu tür silahlarla ne kadar etkili olursak, Rus saldırganlığı o kadar kısa olacaktır… Ukrayna’nın modern tanklara ihtiyacı var ve sizden bu savunma fırsatını bizim için açmanızı rica ediyorum. Bunu şimdi yapmak gerçekçi, Ukrayna’nın sürekli topçu desteğine ihtiyacı var. Toplar ve mermiler, Rus tarafının ilerlemesini önleyecek.” dedi.

2. Adım: Enerji destekleri

İkinci adımın özünü ortak devletlerden daha fazla mali ve enerji desteği sağlamak olan “yeni güç” olarak tanımlayan Zelenskiy “Gelecek yıl da mali, enerji ve sosyal istikrarı sağlamalıyız. Bunda kaybetmemek her konuda kazanmaktır. Özellikle Ukrayna enerjisinin Rus füzelerinden ve İran insansız hava araçlarından güvenilir şekilde korunması tüm Avrupa’nın koruması olacaktır. Çünkü Rusya bu saldırılarla sadece Ukrayna için değil, tüm AB için bir insani ve göç felaketine neden oluyor” dedi.

Bu arka plana karşı, Avrupa ülkelerini de doğalgaz konusunda Ukrayna’ya yapılan yardımı artırmaya çağıran Zelenskiy “Santrallerimize yönelik terör bizi beklediğimizden daha fazla gaz kullanmaya zorladı. O yüzden bu kış ek desteğe ihtiyacımız var. Yaklaşık 2 milyar metreküp gaz hacminden bahsediyoruz – bu ek olarak satın alınması gereken bir şey. Ayrıca toparlanma konusuna daha aktif bir şekilde yaklaşmalıyız: bu, demokratik sistemin neler yapabileceğinin tüm dünyaya açık bir şekilde gösterilmesi olacaktır” dedi.

3. Adım: Yeni diplomasi

Zelenskiy’e göre üçüncü adım, tüm Ukraynalı mahkumların ve tüm Ukrayna topraklarının Rus işgalinden kurtulmasını sağlayacak “yeni bir diplomasi”.

Zelenskiy “Ukrayna her zaman müzakere çabalarının lideri olmuştur ve Rus saldırganlığını durdurmak için her şeyi yapmıştır. Ve şimdi, tüm halkımızın ve tüm bölgelerimizin kurtuluşunu daha da yakınlaştırmak için diplomasiyi kullanma fırsatını hissediyoruz.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com