Ukrayna’dan giden 142 Türk vatandaşı Rize’de yurda yerleştirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında, Ukrayna’dan yurda getirilen biri bebek, 142 Türk vatandaşı, Rize’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait öğrenci yurduna yerleştirildi.

Dışişleri, İçişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının yürüttüğü ortak çalışmayla 142 kişi, Ukrayna’dan kalkan Türk Hava Yollarına ait uçakla Trabzon Havalimanı’na getirildi.

Türk vatandaşları, sağlık kontrolünün ardından, polis ve AFAD ekipleri eşliğinde, yoğun güvenlik önlemleri altında otobüslerle Rize’deki Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Devlet Hatun Yurdu’na getirilerek yerleştirildi.

Polis ekipleri, binanın çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Yurtta 14 gün gözlem altında tutulacak vatandaşların ihtiyaçları, Rize Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Kızılay tarafından karşılanacak.

Karantina süresince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görevli psikolog ve sosyologlar tarafından vatandaşlara destek sağlanacak.

Rize Valiliği tarafından vatandaşların ihtiyaçları yanı sıra misafir odalarına meyve tabağı bırakıldı, AFAD ekipleri 1.5 aylık bebek için beşik aldı. (AA)

Bahse konu uçakla Türkiye’ye dönüp yurda karantina için yerleşen bir vatandaş ise görüşlerini Facebook grubunda şu şekilde paylaştı:

Ben kendi deneyimlerimi paylaşayım biraz gerisini siz düşünün. Ben Boripsol D terminaline 14:00’de taksi ile gittim. Dışarıda benimle birlikte bekleyen yaklaşık 10-15 kişi ile birlikte içeri girdik. Yukarı çıkıp biletlerimizi aldık. Sosyal mesafe konusunda çok kişi olmadığı için olsa gerek, herkes elinden geldiğinde dikkat etti. Sonrasında biletimi alıp F terminaline doğru yürüdüm. Fakat benden sonra gelenler bilet kuyruğunda sosyal mesafeye pek dikkat etmemiş. Bunu paylaşılan fotoğraflardan gördüm. Saat 16:00 civarı yaklaşık bilet kuyruğunda 100 kişi varmış. Ben F terminalinde beklerken oraya da yavaş yavaş diğer yolcular gelmeye başladı. Uçağın kum fırtınası yüzünden gecikeceği belirtildi. Normalde 21:00’de sefer olacaktı. Ancak gecikti. Check-in kuyruğunda özellikle sosyal mesafeye uyulmadığını ve bunun oluşması için de gerekli düzenin saglanmadığını gördüm. Çünkü açılan gişeler aralarında mesafe yoktu. Haliyle yanyana, dip dibe bir check-in oldu !!! Fakat bunu organize edenler Türk Havayolları kesinlikle değildi Ukraynalı check-in personeli bu işlemleri yaptı. Sonra yukarı çıktım, check in islemini ilk yaptıranlardan olduğum için pasaport kontrolden herhangi bir kuyruk olmadan geçtim. Saat 23:30’da uçağımız kalktı. Uçağa binerken de çok sosyal mesafe kuralına uymayanlar vardı. Bizi uçağa götüren otobüs de kalabalıktı Uçağa bindikten sonra oldukça iyi hazırlandığını, personelin sosyal mesafeyi ayarladığını, birer koltuk boş kalacak şekilde oturma düzeni oluşturulduğunu gördük. Uçak büyük hacimli idi, küçük uçak değildi. Uçaktan indirildiğimizde iner inmez çantalar dezenfekte edildi, pasaport alındı ve bizi yurtlara götürmek bekleyen otobüslere gittik. Otobüslerde de sosyal mesafeye dikkat edilmişti. Bavullarimiz da dezenfekte edildikten sonra aldık. Bavulları otobüse yerleştirildi ve Rize’ye doğru yola çıktık. Bir saat sonra yurda vardık. İçeri alırken de otobüsleri sırayla aldılar. Oldukça iyi, profesyonel hazırlanmıs bir tahliye senaryosu ile karşılaştım. Kendi adıma bu kadarını beklemiyordum . Yurda yerleştik, kahvaltımız bile hazırdı geldiğimizde. Sonra 13:00 gibi öğle yemeğimiz de geldi. Oda da tuvalet kağıdı, maske, eldiven, antiseptik sıvı deterjan, şampuan, havlu, terlik, çay, kahve vb . bütün detaylar düşülmüş . Girerken ateş ölçüldü, sonra gün içinde de il sağlık müdürlüğünden yetkili odamıza içeri girmeden bir sıkıntımız olup olmadığını sordu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Allah bin kere razı olsun!

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com