Uzman görüşü: Ukrayna’da dolar düşüşünün nedenleri ve sonuçları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

NBU başkan vekili, finansçı, ekonomist Aleksander Savçenko tarafından “Gordon” adlı bir yayınla yapılan röportajda grivnanın daha fazla değerleneceği ancak sonrasında zayıflayacağı belirtildi.

Savçenko’ya göre % 13.5’lik reeskont oranı olumsuz bir trend yaratıyor, çünkü % 5 enflasyona sahip başka bir ülkenin ekonomisinde bu oran % 6 olacaktı.

“Ve bu aradaki boşluk, birilerinin yolsuzluk geliri. Bu dış ticaret açığının artmasına neden oluyor.” dedi.

O, mevcut kurun çok tehlikeli ve geçici olduğunu, buna ek olarak, Ukrayna ihracat üreticilerini çok etkilediğini belirtti.

Savchenko “Ve doğrudan yatırım almadığımızı anlamalısınız. Bunlar yatırımcı değil. İki üç aylığına bütçeye para veriyorlar ve sonra faizle çekiyorlar. Aslında, sadece bütçemizden para çekiyorlar.” dedi.

Ayrıca düşen dolar karşısında fiyatların “piyasa kusurları, tekelcilerin egemenliği ve Anti-tekel Komitesi’nin kötü çalışması” nedeniyle düşmediğini açıkladı. Bu tür bir politika, ihracatçılar ve bir bütün olarak ülke için zararlı olmasına rağmen sadece ithalatçılar için faydalıdır.

“Grivna daha değerli hale geliyor, çünkü NBU aşırı değerli bir reeskont oranına sahip ve çok fazla spekülatif sermaye çekiyor. Bu aslında grivnayı güçlendirmek için sağlıksız bir temeldir. Bu uzun sürmeyecek. Spekülatörlere bütçeden büyük kazanç sağlıyoruz. Ayrılır ayrılmaz süreç ters yöne dönecek: dolar artmaya başlayacak.” diye vurguladı.

Spekülatörleri kaldırmak için, indirim oranını % 10’a ayarlamak ve bir veya iki ay içinde % 7-8’e düşürmek gerekir.

“Ve hemen grivnanın artışı durur ve spekülatörler dışarı çıkmaya başlar. Durum herhangi bir zamanda değişebilir: ekonomik, politik veya finansal kriz nedeniyle. Sözde kara kuğu her an uçabilir. Şu anda grivnası ne kadar güçlenirse, zamanla o kadar düşecek.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com