Ne oluyor? NATO ve Ukrayna, Putin’i hibrit bir savaşta mağlup mu etti?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Rusya ile olan savaşı kazanıyor mu? NATO desteği, Ukrayna’nın savunma kabiliyetini arttırırken ne gibi fırsatlar sunuyor? Vatandaşlar Ukrayna’yı terketmeli mi?

Cencor.net sitesinde Yuri Butusov‘un gündemdeki soruları ve cevaplarını Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

  • 1.Rusya, 16 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir savaşa mı başlayacak?

Hayır. Rus birlikleri Ukrayna çevresinde konuşlandı, ancak düşman Ukrayna’ya karşı acil eyleme hazır değil.

  • 2.Batı neden kaçınılmaz savaş hakkında her gün açıklamalar yapıyor ve durumu tırmandırıyor? Bu bir savaş olacağı anlamına mı geliyor?

Hayır. Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya ve müttefikleri, kaçınılmaz savaşa ilişkin açıklamalarıyla, tüm Avrupa NATO ülkelerini siyasi konumları konusunda karar vermeye zorlamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, eylemleriyle Avrupa’daki durumu radikalleştiriyor, böylece Avrupa ülkeleri Ukrayna için birleşik bir destek cephesi kuruyor ve böylece Putin ile müdahale etmeme konusunda ayrı anlaşmaları bozuyor. Biden, Ukrayna konusunda Avrupa ülkelerinin dayanışmasını sağlamak istiyor. Şimdi NATO, Ukrayna’daki hibrit savaşa gerçekten dahil oluyor.

Lavrov, Ukrayna’daki diplomatik misyon personeline ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti

  • 3.Cumhurbaşkanı Zelenskiy, durumu tırmandırdığı ve yatırımcılar arasında paniğe neden olduğu için Batı’yı azarlıyor, ABD ve müttefiklerinin politikası bizim için gerçekten faydalı mı?

Evet. Nitekim 8 yıllık savaşımızın ardından ilk kez önde gelen NATO ülkeleri Putin’in tehditlerine karşı aktif bir taarruz pozisyonu aldılar, ilk kez geniş bir askeri ve mali yardım aldık. NATO, ilk kez, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı koymak için Ukrayna sınırları yakınında bir grup konuşlandırıyor. Bu, Ukrayna halkı için çok büyük ve paha biçilmez bir yardımdır. Ve Cumhurbaşkanı Zelenskiy ya olup bitenlere dair anlayışını kaybetti ya da maiyetindeki Rus yanlısı güçler – Yermak ve Demçenko – Kremlin ile temaslarını bozmamak için cumhurbaşkanını manipüle ediyor ve bilgisizliğinden yararlanıyor. NATO’nun konumu sadece derin bir minnettarlığı hak ediyor: bu, Ukrayna’nın Batı ile ilişkilerinde tarihi bir dönüm noktası.

  • 4.Bu panik ve savaş ilanları ekonomimize zarar vermez mi?

Hayır. Ekonomimiz ve devletimiz, 8 yıldır Rusya ile devam eden savaştan, Putin’in sonraki tehditlerinden ve hatta daha da fazlası NATO’nun yardımından değil, yetkililerin krizin sağladığı fırsatları ve büyük uluslararası desteği kullanma beceriksizliğinden ve bunu başaramamasından zarar görmektedir.

  • 5.Rusya hava saldırıları ve füzelerle bir saldırı başlatabilir mi? Yoksa sadece kara kuvvetlerini mi kullanır?

Rusya 2014’te bile havadan saldırmadı çünkü bu daha fazla can kaybına ve dünyada daha güçlü bir Rus karşıtı tepkiye yol açacaktı. Kara harekatı olmaksızın yapılacak hava saldırıları, Ukrayna’ya karşı direnci ve uluslararası desteği artıracaktır. İşte tüm dünya medyasında Rus hava terörünün videoları dünya çapında ana konu haline gelir. Avrupa Parlamentosu, büyük bir savaş durumunda Rusya’nın Avrupa’ya enerji ithalatının tamamen engellenmesine ilişkin bir kararı kabul etti. Rusya Federasyonu ekonomisi böyle bir ablukaya dayanamaz.

  • 6.Rusya bir saldırıyla ilgileniyor mu?

Evet. Rusya, Donbass ve Kırım’ı fiilen ilhak etti ve Rus ordusunun Ukrayna birliklerini ateş etmeyi bırakmaya ve Donetsk ve Gorlovka’dan geri itmeye zorlaması gerekiyor. Her an “DPR” nin tasfiyesi tehdidi oluşturuyoruz ve Rusya orada gücünü istikrara kavuşturamayacak. Rusya’nın kara harekatı yapmakla ilgilendiği cephe sadece Donbass’tır.

  • 7.Vatandaşlar ayrılmalı, tahliye edilmeli mi?

Hayır. Yerimizde kalmalıyız. Herkesin silaha sarılmasına gerek yok: Sığınaklarda değil, lojistikte, destekte, arkada, ön cephede her yerde yeterli sayıda kişiye ihtiyaç var. Kriz anlarında, savaş zamanlarında ne yapacağınızı anlamalısınız, bu modern dünyada normaldir. Bu kriz son değil.

ABD, vatandaşlarına Ukrayna’yı mümkün olan en kısa sürede terk etme tavsiyesinde bulundu

  • 8.Bu kriz bu kış bitecek mi?

Hayır. Bu savaş yıllarca sürecek, gelecek yıllarda da. Ukrayna, komşularımız tarafından asla yalnız bırakılmayacak kadar jeopolitik olarak çok zengin ve çok önemli. Putin iktidarda olduğu sürece ve Ukrayna, yöneticilerin Putin’i yatıştırmaya çalıştığı zayıf, kötü organize edilmiş bir devlet olarak kaldığı sürece saldırganın gözünde kurban olarak kalacağız.

  • 9.Rusya ile savaşı kazanabilir miyiz?

Evet. Rusya ile savaşı zaten kazanıyoruz. NATO desteği, savunma yeteneklerimizi önemli ölçüde geliştirmekte ve birçok yeni fırsat yaratmaktadır. Putin, kukla Yanukoviç rejimini geri getirmek, Rus yanlısı güçleri yeniden iktidara getirmek, Ukrayna’yı Transdinyester modelinde direnişi durdurmaya zorlamak gibi hedeflerine ulaşamadı. Bağımsızlığımızı geliştirmede eşi görülmemiş bir başarı elde ettik ve her yıl gücümüz artıyor. Putin, Hitler ve Stalin gibi sonsuz değildir. Öncelikli olarak güvenlik ve savunma konularına odaklanan yetkin liderlerle bir devlet inşa ettiğimizde, Putin olsun ya da olmasın Rusya, daha fazla savaşın anlamsızlığını anlayacak ve o zaman ya Kırım ve Donbass’ı geri verecekler ya da bunu biz kendimiz yapacağız.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com