Zelenskiy 25 Ekim seçimlerinde yapılacak ulusal anket sorularını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, vatandaşların 25 Ekim’de yapılacak yerel seçimler sırasında ülke çapında yapılacak olan bir ankette Ukraynalılardan cevaplamasını beklediği 5 soruluk anketle ilgili son açıklamasını yaparak soruları tek tek belirtti.

Daha önce 2 ayrı video çekerek iki soruyu ileten Zelenskiy ankette şu soruların sorulacağını belirtmişti.

1- Yolsuzluğa, özellikle büyük ölçekte olanlara, müebbet hapis vermeli miyiz?”
2- Donbass’ta serbest bir ekonomik bölge oluşturulmasını destekliyor musunuz?

Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınlanan video ile kalan 3 soruyu da anlattı.

3- “Ukrayna Verkhovna Rada’sını (Parlamento) 300 milletvekiline indirmek gerekli mi?”
4- “Kritik hastalarda ağrıyı azaltmak için Ukrayna’da tıbbi kenevirin yasallaştırılmasını destekliyor musunuz?”
5 – “Ukrayna, devlet egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için Budapeşte Mutabakat Belgesi’nde belirtilen güvenlik garantilerini uluslararası düzeyde kullanma sorununu gündeme getirmeli mi?”

Cumhurbaşkanı, Birleşik Devletler, İngiltere ve Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için koşulsuz güvenlik garantileri sağladığı ve Ukrayna devletinin nükleer silahlardan kurtulmayı taahhüt ettiği Budapeşte Mutabakatının 1994 yılında imzalandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, Ukraynalıların tüm bu soruları 25 Ekim 2020’de cevaplayabileceklerini hatırlattı. Ayrıca Ukraynalılara Cumhurbaşkanlığı’nın resmi sosyal medya sayfalarında yorum yapabileceklerini de belirtti.

Ukrayna cumhurbaşkanının girişimiyle, 25 Ekim yerel seçim gününde Ukraynalılara sosyal açıdan önemli beş soru sorulacak. Bu anket, referandum olmayıp, doğrudan yasal sonuçlara sahip olmayacak, ancak her vatandaşa toplum için önemli olan konularda yorum yapma fırsatı verecektir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com