Beyaz Saray: Ukrayna, Kongre’nin eylemsizliği sebebiyle Avdiivka’yı kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Костянтин Ліберов

Beyaz Saray, ABD Kongresi’nin yani Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya yardımın onaylanmasındaki gecikme konusunda eylemsiz kalmasını, Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesindeki Avdiivka yerleşimini terketmesinin ana nedenlerinden biri olarak nitelendirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi koordinatörü John KirbyUkrayna, özellikle Rus kuvvetlerinin Ukrayna savunma hatlarına ulaşmasını ve bu mevzileri ele geçirmesini önlemek için ihtiyaç duyulan topçu tipi mühimmat olmak üzere, cephanesi bitene kadar Rus saldırılarını birkaç ay boyunca durdurmayı başardı.” dedi.

Bu bağlamda Ukrayna’nın Avdiivka’dan çekilme kararının, Ukrayna kuvvetlerinin mücadelede yeterince cesur olmaması veya askeri yönetim, taktik cesaret veya savaş becerilerinden yoksun olmasıyla ilgili olmadığını vurgulayan Kirby “Bu, Kongre’nin eylemsizliği nedeniyle oldu. Kongre’yi, harekete geçilmemesi durumunda Ukrayna’nın savaş alanında kayıplara maruz kalacağı konusunda uyardık.” diye vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kirby, Rusların Avdiivka’yı çoğunlukla Donbass’ta, özellikle de Donetsk bölgesinde lojistik ve operasyonel manevra “merkez”i elde etmek amacıyla ele geçirmeye çalıştığına inandığını ifade etti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi koordinatörüne göre Ruslar, bunun kendilerine Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde daha fazla operasyon yürütme konusunda ivme kazandıracağına inanıyor.

Kirby ayrıca Ukrayna komutanlığının, öncelikle Rusya ile savaşta en değerli olan insan kaynaklarını korumak için Avdiivka’dan asker çekme kararını “akıllıca” olarak nitelendirdi.

Bu bağlamda Beyaz Saray temsilcisi, Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekillerine silah ve mühimmatın bir an önce Ukrayna ordusuna teslim edilmesini sağlama çağrısında bulundu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com