Ukrayna’ya 1.3 milyar dolarlık kaçak elektronik getirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ekonomik Görünümü’nün bağımsız makroekonomik analiz ve tahmin grubu raporunda belirtildiğine göre 2018 yılında, “ekipman ve elektronik” alanında kaçak ürünlerin oranı toplamın % 21.4’ü oldu. Perakendeciler hükümetten yurt içinde kaçak ürün satışı ile mücadele etmelerini istiyor.

Geçtiğimiz yıl bu malların toplam ithalat miktarının 4.1 milyar dolar olduğunu, bunun % 31’inin, yani 1.3 milyar dolarının kaçak ürünler olduğu bildirildi.

Bağımsız analitik grubun ekonomisti Grigory Kukuruza, 2019 yılı ikinci çeyrekte elektronik tüketici ürünleri piyasasının % 15’lik bir artış gösterdiği ve 21 milyar grivnalık bir pazara ulaştığını söyledi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Romanya Sınırında 60.000 Paket Sigara Ele Geçirildi (Video)

Aynı zamanda, beyaz eşya perakendecilerinin temsilcileri, hükümetin her şeyden önce kaçakçılıkla değil, ülke içinde satışı ile mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Bunun içinde meclisin Ukrayna’da kaçak ürün satışını yasaklayacak bir tasarıyı geçirmesi gerekmektedir.

“Kaçakçılığın ana sebebi kontrolsüz iç ticaret. Ürün satıldığı zaman kimse bunu bilmiyor. Bu nedenle, hiç kimsenin kaçakçılık yapmasına gerek kalmayacak şartlar yaratmamız gerekiyor.”denildi.

Kyivstar Başkanı Aleksander Komarov, daha önce, mobil operatörlerin değil, gümrüklerin cep telefonlarının yasadışı ithal edilip satılmasıyla mücadele etmesi gerektiğini söyledi. “Vodafone Ukrayna” ise onaylanmayan cep telefonları pazarındaki sorunların devlet düzeyinde yasadışı olarak ithal edilen cihazların bağlantısını keserek çözülmesi gerektiğini belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com